EVO KAKO JE BILO

Učenici OŠ Pećine posjetili izvorište Zvir i upoznali projekt „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka“

Prigodom održavanja predstavljanja, osnovnoškolcima su podijeljene i edukativne brošure „Zvirko i Dobrica za čistu vodu“ izrađene u sklopu Projekta EUPAR

Posjetom učenika OŠ Pećine izvorištu Zvir u Rijeci, nastavljeno je s  predstavljanjem projekta Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka namijenjenim učenicima osnovnih škola na području aglomeracije Rijeka.

Predstavljanje je održano u prostorima Komandnog centra i crpne stanice Zvir, a tom prigodom učenici su više saznali o svrsi i važnosti Projekta te što on znači za njihovo odrastanje i daljnji život u zajednici u smislu važnosti očuvanja vodnih resursa. U sklopu predstavljanja, učenici su imali priliku razgledati izvorište Zvir te doživjeti jedinstvene zvukove podvodnog osluškivanja izvorišta.

Povodom održavanja ovog mini predstavljanja, Alen Miličević, koordinator Projekta je izjavio: “ Sretan sam što su se i učenici OŠ Pećine imali prigodu upoznati sa, vjerujem, vrlo značajnim projektom za našu zajednicu. Mislim da im je bilo korisno i zanimljivo. Imali su prigodu doznati više o važnosti vode, od kuda nam voda dolazi i kamo ide, ali i upoznati se o samom Projektu. Sa velikim zanimanjem pratili su predstavljanje našeg Projekta što nam sigurno daje poticaj za rad sa novim, budućim generacijama u smislu očuvanja voda.“

Projekt EUPAR, među ostalim, usmjerava pažnju na informiranje šire javnosti, posebno stanovnika aglomeracije Rijeka, o aktivnostima koje se provode u okviru projekta te o prednostima koje projekt donosi svim građanima Aglomeracije. U tom kontekstu, jedan od ciljeva projekta je posebno se fokusirati na edukaciju učenika osnovnih škola tijekom trajanja Projekta. Uključivanjem osnovnoškolaca u informacijske kampanje o projektima poput EUPAR-a, djeca uče o važnosti održivog razvoja, zaštite okoliša i važnosti suradnje unutar zajednice koji su dio širih obrazovnih ciljeva koji promiču ekološku pismenost. 

O projektu

Projektom „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka“ je predviđena izgradnja uređaja drugog stupnja pročišćavanja otpadnih voda u Rijeci na lokaciji Delta, gradnja i rekonstrukcija oko 217 kilometara kanalizacije i 125 crpnih stanica. Uz to, izvodit će se radovi na oko 100 kilometara javne vodoopskrbe u Rijeci i Kastvu te općinama Viškovo, Čavle i Jelenje koji čine područje aglomeracije Rijeka.

Financiranje projekta

Projekt “Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka” vrijedan je 233.799.649,88 EUR  (bez PDV-a), a sufinancira ga Europska unija u visini do  166.772.643,17 EUR (bez PDV-a), što čini 71,33% troškova. Sredstva Europske unije osigurana su kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“ za razdoblje 2014.-2020. 

Preostali dio vrijednosti projekta u visini od 67.027.006,70 EUR, odnosno 28,67%, osigurava se iz nacionalnih sredstava za sufinanciranje troškova projekta. Pri tom Republika Hrvatska putem Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Hrvatske vode osiguravaju isti iznos novčanih sredstava, svaki po 24.575.451,99 EUR. Preostalih 17.876.102,73 EUR nacionalnih sredstava osigurava KD VODOVOD I KANALIZACIJA d.o.o. putem dugoročnog financijskog kredita.

Sadržaj ovog materijala isključiva je odgovornost tvrtke KD VODOVOD I KANALIZACIJA d.o.o.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari