USPJEŠNIH 18 GODINA

Galerija | Učilište Lovran za obrazovanje odraslih  slavi 18. rođendan. Danas nude preko 35 različitih tečajeva

Učilište Lovran – ustanova za obrazovanje odraslih  29. 11. 2022.  slavi 18. godina svog postojanja i uspješnog rada u području obrazovanja, zdravstvenog turizma i wellnessa.

“Vratimo li pogled unatrag, zaista imamo svašta za ispričati i možemo reći da smo sretni i ispunjeni u proteklih 18. godina našeg rada i djelovanja u području obrazovanja, zdravstvenog turizma i wellnessa.”, ističu iz Učilišta Lovran.

POVIJEST UČILIŠTA LOVRAN – MEDICAL WELLNESS AKADEMIJE

Školu je osnovala Jelica Popić, dr. med., koja je karijeru liječnika započela u Domu zdravlja u Opatiji 1995. godine, a potom 2000. godine pokrenula prvi wellness centar u Hrvatskoj u Hotelu Milenij.

“Još od početka školovanja na Medicinskom fakultetu u Rijeci – planirala je svoju karijeru liječnika razvijati u sektoru zdravstvenog turizma i to u Opatiji kolijevci zdravstvenog turizma Hrvatske. Tako je 2000. godine kao vizionar, prateći trendove u svijetu turizma pokrenula prvi wellness centar u Opatiji u hotelu Milenij. Školu je osnovala 2004. godine u Lovranu, jer je uvidjela da će razvoj wellnessa i zdravstvenog turizma ovisiti o dostupnosti kadrova koje te usluge pružaju. Škola se prije pet godina preselila na lokaciju Črnikovica 7a, u Volosko ( u sklopu objekta Villa Dinka, Volosko ) .”, stoji u priopćenju Učilišta.

Ravnateljica s  dugogodišnjom karijerom liječnika, poduzetnika i nastavnika je osmislila koncept „učenja u realnom okruženju“. Naime škola je smještena u prostoru u kojem se istodobno “uči i radi”.

Učenici uče u realnom okruženju jer je u školi smješten i Ortosan medical wellness centar u kojem naši nastavnici i voditelji vježbi (doktori, fizioterapeuti i kozmetičarka) pružaju usluge fizikalne terapije, kiropraktike, akupunukture, estetske medicine, lokalnom stanovništvu i turistima.

UČILIŠTE LOVRAN – OD POČETKA DO DANAS

Učilište Lovran – kroz 18. godina poslovanja  intenzivno istražuje i prati trendove povezane s promicanjem zdravlja i kvalitete života, te ih ugrađuje u svoje programe školovanja za medicinska i wellness zanimanja i uvodi nove programe školovanja, tako smo s godinama razvijali i uvodili nove programe školovanja.

  • Od 2005. godine započeli smo s programom školovanja za Wellness menadžere i brojnim tečajevima trajnog stručnog usavršavanja iz masažnih tehnika u hotelskim wellnessima u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini. Razvijali smo ideje i programe školovanja intenzivnim radom na terenu kroz wellness consulting i in house školovanja wellness kadrova.
  • Od 2007. godine uveli smo nove programe osposobljavanja za wellness zanimanja Wellness terapeut i Maser Kupeljar te nove tečajeve iz masažnih tehnika.
  • Od 2017. godine širimo svoje obrazovne programe u područje medicine i započinjemo s novim programima srednjoškolskog obrazovanja / prekvalifikacije za Dentalne asistente i Fizioterapeutske tehničare.
  • U 2020. godini uvodimo nove programe osposobljavanja u području wellness zanimanja za MasereKozmetičku njegu lica,Manikuru i Instruktore pilatesa i joge .

Danas Učilište Lovran nudi preko 35 različitih tečajeva među kojima su tečajevi: Kiropraktika i manualna medicinaAkupunkturaEstetska medicina ( dermapen, plasma pen, hijaluron pen, mezoterapija) , Tečajevi masažeDepilacijePedikure i još mnogi drugi.

Tečajeve pohađaju liječnici, doktori dentalne medicine, fizioterapeuti, kozmetičarke ali i „laici“ što znači osobe koje imaju završenu bilo koju srednju školu a žele se iskušati i razvijati karijeru u području zdravlja, ljepote i wellnessa.

EU PROJEKTI UČILIŠTA LOVRAN

Od 2013. godine pa do 2019. godine  s ponosom možemo reći da smo uspješno sudjelovali i završili  pet  EU projekata u kojima je sudjelovalo i završilo školovanja više od 200-tinjak polaznika.

  • EU projektZdrava radna mjesta u turizmu” (2019.)
  • EU projektZdravlje, posao i budućnost u mojim rukama” (2019.)
  • EU projekt“Šansa je u mojim rukama”(2015.)
  • EU projekt“Women are looking for a new opportunity / Žene traže novu šansu” (2015.)
  • EU projekt “Enhancing the School Curricula with the aim of promoting the Healthy Lifestyle”, Srednja strukovna škola Pula, ( 2013.)

STATISTIKA ZAVRŠENIH POLAZNIKA UČILIŠTA LOVRAN

Kroz osamnaestogodišnje iskustvo i kvalitetu edukacijskih programa nova je zvanja u Učilištu Lovran steklo više od 2600 uspješno školovanih polaznika na programima sss/prekvalifikacije, usavršavanja, osposobljavanja, trajnim stručnim usavršavanjima i obukama za medicinska i wellness zanimanja.

  • Gotovo 70% završenih polaznika na programa za Wellness Menadžera rade na pozicijama voditelja u renomiranim hotelskim lancima, lječilištima ili privatnim gradskim spa centrima, kozmetičkim salonima, fitness centrima, zdravstvenim ustanovama/ordinacijama, farmaceutskim kućama. Njih 30% su polaznici koji planiraju postati poduzetnici. Najvećim dijelom polaznici su iz PGŽ njih 56%, iz područja Istre 26% polaznika i 17% završenih polaznika dolazi iz Kontinentalne hrvatske, Dalmacije te iz inozemstva: Slovenije, Crne Gore, Austrije, Švicarske, Srbije. Više od 90% polaznica su ženske osobe u dobi od 30 – 45 godina.
  • Završeni polaznici na programima zaWellness terapeuteMasere KupeljareMasere prema našim statističkim podacima uspješno se  zapošljavaju i to 40 % u wellness branši, 30% radi honorarno/dopunski kao terapeuti/maseri, dok njih 30%, s trendom kontinuiranog rasta    odlučuje se na  samozapošljavanje – otvaranje samostalnog posla.  Najveći broj polaznika njih 45% dolazi iz PGŽ županije, 25% završenih polaznika dolazi iz Istre i 30% polaznika iz Kontinentalne hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine. Više od 80% polaznica su ženske osobe u dobi od 20 – 50 godina starosti, dok je 20% polaznika muške populacije u dobi od 30 – 50 godina starosti.
  • Više od 80% polaznika na programu prekvalifikacije za Dentalne asistente zapošljava se u brojnim dentalnim ordinacijama u PGŽ i Istri. Najveći broj završenih polaznica su ženske osobe u dobi 20 – 40 godina starosti i dolaze iz PGŽ županije njih 80%, dok 15% polaznica dolazi iz Istre i 5% polaznica iz Zagreba i Slavonije. Kako je dentalni turizam najrazvijeniji upravo u regiji Kvarner i Istri ne čudi da je najveći interes upravo za taj program, jer se 80% polaznica zaposle već za vrijeme školovanja.
  • Završeni polaznici na programu prekvalifikacije za Fizioterapeutske tehničare zapošljavaju se u domovima zdravlja iprivatnim fizikalnim ordinacijama, njih 40%, dio polaznika njih 20% od ranije su poduzetnici i odlučili su  proširiti svoja znanja i vještine u području fizikalne terapije i 30% polaznika planiraju nastaviti školovanje – upisati fakultet.  Više od 70% upisanih polaznika dolazi iz PGŽ, dok 30 % polaznika dolazi iz Istre. 60% polaznica su ženske osobe dok su 40% upisanih polaznika na programu za fizioterapeuta muškarci .

PREDAVAČI I SURADNICI UČILIŠTA LOVRAN

Učilište Lovran ima 8 stalno zaposlenih djelatnika i više od 30 vanjskih suradnika – predavača iz područja medicine, dentalne medicine, fizioterapije i predavača opće obrazovnih predmeta.

Surađujemo s brojnim dentalnim ordinacijama, bolnicama,  ordinacijama za fizikalnu terapiju  u PGŽ i Istri gdje naši polaznici obavljaju praktičnu nastavu na programima za medicinska zanimanja. Kvaliteti nastave doprinose i suradničke zdravstvene ustanove u PGŽ među kojima je Thalasoterapija u OpatijiKlinička bolnica za ortopediju LovranKBC RijekaSpecijalna bolnica za ortopediju Dr. Nemec, Istarske topliceIstarski domovi zdravljaDentalna poliklinika Smile iz OpatijeDentalna ordinacija Tine Babić  i mnoge druge ordinacije, klinike i poliklinike dentalne medicine.

PRILIKA ZA LAKŠE ZAPOŠLJAVANJE I SAMOZAPOŠLJAVANJE

Kroz dugogodišnju suradnju s poslodavcima na području cijele Hrvatske i u inozemstvu, razvili smo ugled koji garantira kvalitetu kadrova. To nas stavlja u poziciju u kojoj naša preporuka u branši- ‘zlata vrijedi’. Tako nam se sada, poslodavci sami obraćaju u potrazi za kvalitetnim kadrovima za dentalne asistente, fizioterapeute i sve profile wellness zanimanja. Našom  tradicijom kvalitetne izobrazbe –  naši polaznici se lako zapošljavaju i samozapošljavaju.
Uključivanjem  u procese prekvalifikacije te stjecanje novih znanja i vještina za mnoge može biti put do zaposlenja. Veliki broj osoba želi promijeniti svoje zvanje, pronaći novi posao ili se dodatno usavršiti  dok se veliki broj naših polaznika odluči i za poduzetničke „vode“.

PONOSNI NA UČENIKE

“Jako smo ponosni na naše učenike. Iznimno su uspješni i  pohvale za njih dobivamo od poslodavaca kako iz Hrvatske tako i iz inozemstva.  Ponosni smo i na to da se sve više poslodavaca obraća i traži polaznike koji su završili naše programe za dentalne asistente, fizioterapeute i wellness zanimanja. Nadamo se da će naši  završeni polaznici, osim što će povećati kvalitetu medicinskih, wellness i zdravstveno turističkih usluga utjecati i na diverzifikaciju njene ponude.

Naša ravnateljica, svi djelatnici, mentori i profesori dali su sve od sebe da svaki učenik koji izađe iz Učilišta bude ispunjen znanjem i zadovoljstvom.”, zaključuju iz Učilišta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari