TUŽNA VIJEST

Uginula je Ita, potražni pas-heroj DVD-a Opatija

Ita je sudjelovala od samog početka u stvaranju vatrogasnih K-9 timova u Hrvatskoj

Vatrogasna zajednica PGŽ javile je večeras tužnu vijest – uginula je belgijska ovčarka Ita, vatrogasni potražni pas-sudionica brojnih akcija spašavanja.

Objavu Vatrogasne zajednice PGŽ prenosimo u cijelosti:

“Dana 23.02.2023. napustila nas je jedna od prvih potražnih vatrogasnih pasa…Ita.

Ita je bila belgijska ovčarka i sa svojim vodičem Zoranom Ravnićem prošla je sva zahtjevna testiranja koja su se postavljala ispred vatrogasnih timova s potražnim psima. Kao članica DVD-a Opatija, a nakon toga i pripadnica JVP Opatija, sudjelovala je od samog početka u stvaranju vatrogasnih K-9 timova u Hrvatskoj.

Bila na bezbroj domaćih i međunarodnih vježbi, natjecanja, seminara, intervencija. Najznačajnija intervencija je svakako bio angažman sa vatrogascima VZPGŽ na potresu u Petrinji gdje se zaputila odmah nakon poziva za pomoć sa ostalom ekipom iz JVP Opatija i JVP Rijeka.

S njom su stasale mnoge generacije vatrogasnih potražnih pasa i bila im je svojevrsna mentorica. Ita je sa svojim vodičem bila obučena za spašavanje iz ruševina, traženje nestalih u prirodi, traženje nestalih u lavinama, spašavanje u otežanim uvjetima, desantiranje iz helikoptera. Dobitnica brojnih priznanja za svoj četveronožni humani rad.

Itin rad nije uzaludan jer ima svoju nasljednicu Tai koja je prerano ostala bez učiteljice ali sigurni smo da će pokazati izvrsne rezultate kao što je i Ituška.

Ita hvala ti na pomoći u stvaranju vatrogasnih K-9 timova i laj i dalje tamo negdje gore. Tvoji vatrogasci”, napisali su u objavi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari