PRIPREME ZA REKONSTRUKCIJU

Uklanjaju se nelegalno postavljene prepreke na gradskom zemljištu uz opatijski nogometni stadion

U tijeku su intenzivne pripreme za rekonstrukciju i uređenje nogometnog stadiona u Opatiji kako bi ovaj dugo očekivani projekt konačno krenuo u realizaciju. Projekt rekonstrukcije nogometnog stadiona od iznimne je važnosti za Nogometni klub Opatija koji broji oko 300 članova te je prošle godine proslavio 111 godina postojanja.

U tijeku je ishođenje građevinske dozvole i spajanje potrebnih zemljišnih čestica, odnosno onih čestica koje su vezane uz nogometni stadion. Spomenute radnje odnose se na nekoliko čestica direktno preko puta opatijskog Spara o kojima se je ovih dana povela rasprava, ali nažalost i krivo navođenje informacija. S ciljem korektnog informiranja javnosti Grad Opatija ovom prilikom daje cjelokupni prikaz situacije.

Prostorno-planskom dokumentacijom na tom prostoru predviđeno je proširenje stadiona, kako bi se omogućili uvjeti potrebni za nastupanje NK Opatija u drugom rangu hrvatskog nogometnog prvenstva, a mnogobrojnim nogometašima napokon omogućilo primjerene uvjete za treniranje. Spomenuti teren obuhvaćen je projektom rekonstrukcije nogometnog igrališta u Opatiji, stoga je Gradsko vijeće Grada Opatije na zadnjoj sjednici preostali dio potrebnih čestica proglasilo javnim dobrom u općoj uporabi, a sve kako bi se stvorili uvjeti za rekonstrukciju stadiona. Kao najvažnije valja istaknuti da je Grad Opatija svoje pravo vlasništva stekao na zakonit način od ranijih vlasnika te je i danas upisan kao vlasnik predmetnih čestica. Isto potvrđuje i sam Urbanistički plan uređenja Opatije u kojem stoji kako se na ovoj lokaciji planira gradnja objekata za sport i rekreaciju dok je status javnog dobra već ranije upisan na dijelu čestica na kojima je planirana rekonstrukcija.

Nažalost, privatna osoba koja živi u neposrednoj blizini nastoji prisvojiti gradski teren te se protivi razvoju projekta prisvajanjem predmetnog terena.

Suprotno informacijama koje su dospjele u javnost da je Grad Opatija proglasio javno dobro u općoj uporabi na čestici za koju je u tijeku sudski spor, istina je da je nakon donošenja Odluke o proglašenju javnog dobra u općoj uporabi na Gradskom vijeću, privatna osoba podnijela tužbu i upisala zabilježbu spora u zemljišnim knjigama na česticama u vlasništvu Grada Opatije. Dakle, nije Grad Opatija pokušao opstruirati sudski postupak već upravo suprotno, privatna osoba pokušava opstruirati provedbu zakonite odluke Gradskog vijeća.

Želeći čim prije započeti s uređenjem stadiona, Grad Opatija je krajem prošlog tjedna započeo s uklanjanjem nelegalno postavljenih prepreka te je intervencijom na čestici spriječen pokušaj njenog otuđenja. Tom prilikom pozvana je i policija na intervenciju pa je i s njihove strane utvrđeno da Grad postupa prema zakonu na česticama na kojima je i vlasnik.

S obzirom da se radi o imovini iznimno velike vrijednosti, moguće je razumjeti interes privatnih osoba za prisvajanjem gradske imovine vodeći se obrazloženjem da žive u neposrednoj blizini. Međutim, osnovna zadaća i dužnost gradonačelnika Grada Opatije, gradske uprave i gradskih vijećnika je štititi gradsku imovinu, a sve u cilju interesa i razvoja kvalitete života u lokalnoj zajednici, čemu će uređenje nogometnog stadiona itekako doprinjeti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari