LJEPŠI IZGLED RIJEČKE ULICE

Ulica Drage Gervaisa kao knjiga stihova: Predstavljena umjetnička instalacija ‘Morčić’

Projekt uređenja Ulice Drage Gervaisa instalacijom „Morčić“ nakon dugo godina od nastanka ideje krenuo u život

U četvrtak, 22. veljače na javnoj površini pločnika u Ulici Drage Gervaisa kod kućnog broja 14, a u sklopu projekta “Ulica Drage Gervaisa kao knjiga stihova” predstavljena je prva u nizu umjetničkih instalacija pod nazivom „Morčić“.

Umjetničku instalaciju „Morčić“ predstavile su Tamara Morić, dugogodišnja predsjednica Kluba Sušačana koji je nositelj projekta, Vesna Rožman, akademska kiparica, ujedno autorica uređenja Ulice Drage Gervaisa te Višnja Višnjić Karković, idejna začetnica projekta.

Ulicu Drage Gevaisa kao knjiga stihova

Riječki kipar Vinko Matković prije 67 godina Ulicu Drage Gevaisa u Rijeci zamišljao je kao knjigu stihova Gervaisove poezije, no njegova ideja tada nije realizirana.

Ideja je ponovo aktualizirana prilikom otvaranja izložbe u Muzeju grada Rijeke 2010. godine pod nazivom „Drago mi je, Gervais!“ autorica Višnje Višnjić Karković, Jolande Todorović i Vesne Rožman, da bi Klub Sušačana 2021. godine prihvatio ulogu inicijatora, realizatora i nositelja projekta. Za izradu „Morčića“ zaslužan je Tip Top dizajn iz Matulja.

Klub Sušačana već punih 30 godina provodi hvalevrijedne akcije poput ove i razmišlja na koji način mladim generacijama ispričati priču o važnim ličnostima ovoga grada. Već su ispričali priču Janka Polića Kamova i posvetili mu skulpturu na mostu iznad Rječini i postavili spomen-ploču Lovri Matačiću na njegovoj rodnoj kući u Strossmayerovoj ulici te danas, Drage Gervaisa. Njihova inicijativa potiče nas da zastanemo, pogledamo i pročitamo stihove koji su obilježili naše djetinjstvo i kulturu.“, kazala je Helena Semion-Tatić, voditeljica Pododsjeka za programe kulture u Gradu Rijeci, dok je Boris Mijolović, predsjednik Vijeća MO Krimeja i domaćin projekta iskazao zahvalnost za realizaciju projekta.

Mirjana Marinić, Tamara Morić, Vesna Rožman i Višnja Višnjić Karković

Obilježavanje spomena na mnoge značajne ličnosti i događaje iz naše povijesti

 „Naš prvi i doživotni predsjednik Kluba Sušačana Zdravko Ćiro Kovačić uvijek je govorio kako u Rijeci, a pogotovo na sušačkoj strani grada, ima vrlo malo umjetničkih intervencija u prostoru. Stoga smo kao udruga civilnog društva dužni poticati obilježavanje spomena na mnoge značajne ličnosti i događaje iz naše burne i bogate povijesti. Realizacijom ove davne ideje uređenja Gervaisove ulice počeli smo se intenzivno baviti 2021. godine. Riječka akademska kiparica Vesna Rožman izradila je idejno rješenje koje obuhvaća uređenje nekoliko lokacija duž cijele ulice. Na umjetničkim instalacijama u formi skulptura bit će aplicirani stihovi iz poezije našeg velikog čakavskog umjetnika. Počeli smo prikupljati sredstva za daljnju realizaciju putem javnih natječaja za potrebe u kulturi kako bi se cijeli projekt mogao ostvariti u nekoliko faza kroz duže razdoblje. Zahvaljujući prihvaćenom projektu i odobrenim sredstvima Primorsko-goranske županije i Upravnog odjela za kulturu Grada Rijeke danas za javnost otvaramo umjetničku instalaciju koju smo nazvali „Morčić“, rekla je Tamara Morić, dugogodišnja predsjednica Kluba Sušačana.

Višnja Višnjić Karković, idejna začetnica projekta predstavila je bogatu biografiju Drage Gervaisa te nadodala: „Čovjek je to koji je utkao svoje ime u sve što se tada mislilo i radilo.“

Vesna Rožman, akademska kiparica i autorica uređenja Ulice Drage Gervaisa opisala je koncept projekta: „Projekt je zamišljen kao niz umjetničkih instalacija, a svi stanovnici ulice imat će mali djelić opusa Drage Gervaisa. Tako će na početku Ulice Drage Gervaisa biti postavljena skulptura Drage Gervaisa, a na kraju njegova opširna biografija i interaktivni edukativni park na temu „Moja zemlja“. „Oblačić“ je sljedeća instalacija koja bi se trebala realizirati ove godine, a nalazit će se na platou ispred marketa.“

Projekt će doprinijeti ljepšem izgledu jedne od najdužih riječkih ulica

Nakon predstavljanja projekta, učenik četvrtog razreda Osnovne škole Centar iz Rijeke, Bruno Filipović nadahnutom recitacijom Gervaisove pjesme “Morčić“ osvojio je srca svih prisutnih. Opatijska pjesnikinja Cvjetana Miletić pročitala je pjesmu „Oblačić“.

Projekt će doprinijeti ljepšem izgledu jedne od najdužih riječkih ulica, ali i oplemeniti njezine stanovnike te prolaznike. Ima i edukativni karakter koji bi služio djeci predškolskog i školskog uzrasta da pobliže upoznaju lik i djelo Drage Gervaisa te zavole njegovu poeziju.

Svrha projekta je očuvanje identiteta i njegovanje kulturne baštine našeg grada kojem je čakavština neizostavan i sastavni dio. Ovim spomen obilježjem posvećenim Dragi Gervaisu i oživljavanjem njegove pjesničke riječi želi se podsjetiti sve građane i posjetitelje na još jednu važnu ličnost iz povijesti koja je svojim književnim djelom vjerno oslikala i dočarala značaj našeg liburnijskog prostora i njegovih ljudi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari