ZAHTJEVI DO 30. STUDENOG

Umanjuju se zakupnine za gradske poslovne prostore stradale u poplavi; Primljeno 86 zahtjeva za sanaciju šteta

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Grad Rijeka donio je prvi zaključak o umanjenju zakupnina za gradske prostore zbog nemogućnosti obavljanja djelatnosti uslijed nevremena koje je pogodilo Rijeku 28. rujna. Zahtjevi se mogu podnijeti do 30. studenog.

Područje Rijeke 28. rujna 2022. godine pogodilo je nevrijeme praćeno obilnom kišom uslijed kojeg su nastale bujične poplave. Došlo je do prodora vode u mnoge gradske poslovne prostore, koji su u prizemlju, ali i one koji su na višim katovima budući je voda prodirala i s krovova.

Stručne službe Odjela za gospodarenje imovinom izlazile su na teren kako bi se utvrdilo stanje i pristupilo sanaciji. Jednako tako, zakupnici su upućivani da za vrijeme za koje nisu mogli obavljati ugovornu djelatnost podnesu zahtjeve za oslobađanje od plaćanja zakupnine.

Zaključkom sa 26. gradonačelnikovog kolegija, odobreno je umanjenje zakupnina za 13 poslovnih prostora za razdoblje u kojem nisu mogli obavljati djelatnost, što se kreće od tri na više od 30 dana. Do sada ukupan iznos umanjenja zakupnine za rujan i listopad iznosi nešto više od 40 tisuća kuna.

Zahtjevi za umanjenjem računa zakupnine za gradske poslovne prostore mogu se podnijeti do 30. studenog, a sve pristigle zahtjeve razmotrit će stručne službe Odjela za gospodarenje imovinom.

„Pružamo pomoć otpisivanjem dijela zakupnine za dane u kojima nije bilo moguće obavljati djelatnost u našim poslovnim prostorima. Nastavit ćemo s ovim oblikom pomoći, nadam se da će zakupnicima pomoći u njihovom poslovanju,“ kazao je gradonačelnik Marko Filipović.

Primljeno 86 zahtjeva za sanaciju šteta u stanovima, poslovnim prostorima i objektima javne namjene

Prema evidenciji Odjela za gospodarenje imovinom, do 24. listopada godine zaprimljeno je ukupno 86 zahtjeva za sanaciju šteta u stanovima, poslovnim prostorima i objektima javne namjene nastalima kao posljedica poplavljivanja ili procurenja uslijed nevremena. Radi se samo o prostorima kojima upravlja Odjel za gospodarenje imovinom, što znači da se ovi zahtjevi ne odnose na štetu nastalu u, primjerice, kompleksu Benčić.

Oštećenja su uzrokovana prodorom vode s krovova, poplavljivanjem prostora iz odvodnog sustava zgrade i ulaskom vode u prostor kroz otvore.

Procjena svih do sada utvrđenih šteta na građevinskom dijelu iznosi oko 1,52 milijuna kuna, dok će se stvarna šteta znati kod izrade svih troškovnika, kao i izvedenih radova na sanaciji.

Neposredno nakon nevremena pristupilo se hitnim intervencijama, primjerice odčepljivanju kanalizacije, čišćenju žljebova i uklanjanju vode iz prostora, kako bi korisnici nesmetano mogli obavljati djelatnost. Trenutno su u tijeku radovi na sanaciji, poput postave podnih obloga, ličenja prostora, popravak ulaznih vrata i sl.

Dio šteta do kojih je došlo uslijed prodora vode kroz zajedničke dijelove zgrade, sanirat će se preko upravitelja zgrade, a na teret osiguranja zgrade. Ukoliko dođe do razlike u odnosu na stvarnu i priznatu štetu od strane osiguravajućeg društva, razlika će se financirati iz zajedničke pričuve zgrade ili iz vlastitih sredstava. Neki zakupnici sami sanirali štete s obzirom da su samostalno osigurali prostor, dok dio zakupnika još uvijek razmatra načine sanacije štete.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari