24-SATNA AKCIJA

Umjesto samoizolacije, motociklist (40) u Rijeci odabrao prebrzu vožnju kroz naselja!

Foto: Mateo Levak/Riportal

Jučer je na prometnicama u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske provedena 24-satna akcija nadzora brzine kretanja vozila (od 0 do 24 sata 21. travnja).

Akcija je provedena istovremeno na području cijele Republike Hrvatske, kao i u ostalim zemljama Europske unije,  sukladno planu aktivnosti  ROADPOL-ove Operativne akcije Brzina koja se ove godine održava od 19. do 25. travnja, ne samo s ciljem represivnog već i preventivnog djelovanja na sve vozače.

Više u VIDEOPRILOGU:

Na području ove Policijske uprave akcija je provedena na ukupno 48 lokacija, a u provedbi akcije bio je uključen maksimalan broj djelatnika prometne policije koji su koristili sve raspoložive uređaje za nadzor brzine kretanja vozila. Tijekom trajanja akcije kontrolirana su 238 vozila i evidentirano sveukupno 189 prekršaja nepropisne brzine kretanja vozila, od kojih su 107 prekršaja evidentirali policijski službenici prometne policije, dok su ostala 82 prekršaja evidentirana tehničkim uređajima.

Rekorder akcije je evidentiran na autocesti A6 kod Vrbovskog, vijadukt Osojnik, laserskim uređajem u 15.22 sati kada je osobno vozilo marke Audi, zagrebačkih registarskih oznaka, kretalo se brzinom od 168 km/h u smjeru Zagreba na mjestu gdje je ograničenje brzine 110 km/h.
Par minuta kasnije, na DC 102 kod Malinske na otoku Krku laserskim uređajem u 15.26 sati zabilježeno je i teretno vozila marke Iveco, zagrebačkih registarskih oznaka, koje se brzinom od 107 km/h kretalo na mjestu gdje je ograničenje brzine 50 km/h.

Iz OU primorsko-goranske izdvajaju 40-godišnjeg prekršitelja, vozača motocikla iz Rijeke kojega je policija u Istarskoj ulici zaustavila oko 11.45 sati zbog počinjenja prekoračenja brzine u naselju. Uz to je utvrđeno da je prekršio određenu mu mjeru samoizolacije pa je uz odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, novčano sankcioniran i prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti . 

U pripremi akcije građani su i ove godine predlagali lokacije za koje su smatrali da je potrebna veća prisutnost policije i nadzor brzine kretanja vozila.  Tako je njih 80-ak dostavilo prijedloge pa im se i ovim putem na tome zahvaljujemo. Njihovi prijedlozi su analizirani, od kojih je dio izabran te je na njima proveden nadzor brzine kretanja vozila u sklopu ove 24-satne akcije.  Ostali prijedlozi će biti dio budućih akcija i na njima će se provoditi i redoviti nadzor prometa na cestama.

Provedbu akcije popratili su i mediji na lokacijama u Crikvenici, Malom Lošinju i Rijeci, a policijski službenici su kroz izjave medijima posebno naglasili kako brzina određuje težinu prometne nesreće te da čak i malo povećanje brzine povećava rizik od ozljeda. Uz to su  dodali da je prevelika brzina glavni uzrok smrtnog stradavanja u prometnim nesrećama. Inače, u Primorsko-goranskoj županiji prošle 2020.  godine je u prometnim nesrećama ,nažalost, smrtno stradala 21 osoba. Od početka ove godine je već osam osoba nastradalo, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada su tri osobe smrtno stradale, povećanje za 166 %.

S ciljem smanjenja nesreća s najtežim posljedicama i ovom prilikom pozivamo vozače na odgovorno i apsolutno poštivanje svih prometnih propisa, osobito brzina kretanja u prometu.  Zapamtite „ o Vama ovisi želite li ostati živi i sačuvati živote drugih“!

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views