Umjesto ukidanja, mostarina za Krčki most za 10 posto skuplja: ‘To je diskriminacija!’

Foto: Pixsell

U PGS-u smatraju da do novog ljetnog poskupljenja nije smjelo doći

Predstavnici Primorsko-goranskog saveza (PGS) u petak su kod naplatnih kućica na Krčkom mostu održali konferenciju za novinare na kojoj su ocijenili da nije bilo razloga za povećanje cijene mostarine, naglasivši da je mostarina, umjesto da je ukinuta, sada još skuplja.

Predsjednik PGS-a Darijo Vasilić rekao je da su na snazi nove deset posto skuplje cijene na većini cesta u Hrvatskoj, kao i na Krčkom mostu. Danas su PGS-ovci s Krčkog mosta uputili ponovni apel Ministarstvu prometa, pomorstva i infrastrukture, ministru Olegu Butkoviću i Vladi RH o ukidanju mostarine na jedinom mostu u RH koji se naplaćuje. Naime, danas točno u pola noći cestarina će poskupjeti za dodatnih 10 post.

U PGS-u smatraju da do novog ljetnog poskupljenja nije smjelo doći, bez obzira što su još 2001. godine uspjeli osloboditi plaćanja mostarine sve otočane, te da je naplatne kućice trebalo ukloniti ili ih ostaviti samo za one koji jednom na godinu dolaze na Krk.

– Još jednom želimo jasno progovoriti o diskriminaciji koja je usmjerena prema našoj regiji, prema Primorsko-goranskoj županiji, a vezana je za povećanje mostarine na Krčkom mostu koja stupa na snagu upravo noćas, kazao je Darijo Vasilić, gradonačelnik Grada Krka i predsjednik PGS-a, dodajući kako uoči 15. lipnja cestarina, a time i mostarina poskupljuje za posto.

Vasilić je upozorio da su sve cestarine u Hrvatskoj manje od kune po kilometru, a na Krčkom mostu cestarina je 13 kuna po kilometru i stoji ukupno 39 kuna.

– To je diskriminacija jer drugi mostovi do otoka – za Pag, Murter, Vir i Čiovo, nikad nisu imali mostarine niti cestarine, rekao je Vasilić navodeći da je most već odavno isplaćen.

Ovoga tjedna predali smo Visokom upravnom sudu prijedlog za ocjenu zakonitosti Odluke o naplati mostarine preko Krčkog mosta, dodala je predsjednica riječkog PGS-a Tea Mičić Badurina.

Podsjetimo, u PGŽ već dulje vrijeme vlada nezadovoljstvo ovakvom praksom naplate mostarine, čemu je posvećeno nekoliko javnihprosvjeda a temu je načeo i vaš portal Riječanin (OVDJE).

Primorsko-goranski savez također se već više od godinu i pol dana bori za ukidanje mostarine na Krčkom mostu, koja je po njihovom mišljenju, nezakonita.

Svoje razmišljanje dao je i Viktor Ivaniš, član Županijske skupštine PGŽ, kao i Robert Marčelja, načelnik Općine Jelenje.

– Zaista smo diskriminirani. Ovo je jedini most u RH kojemu se naplaćuje cestarina. Mi smo, doslovno, “krava muzara” i plaćamo za svih, a nismo jednaki kao ostali građani ove zemlje, poručio je Viktor Ivaniš zapitavši se zašto netko iz Zadra može otići na Pag, a građani iz Rijeke ne mogu besplatno otići na Krk.

– Ukidanjem mostarine na Krčkom mostu cijeli otok dobio bi mnogo više koristi od gospodarstva i potrošnje, naročito bi se to osjetilo na dnevnoj, odnosno vikend potrošnji, kada bi se u još većem broju mještani iz Rijeke i okolice uputili prema predivnom otoku – kazao je Marčelja dodajući da će u budućnosti biti pozitivnog pomaka jer radi se o političkom pitanju, pa će i odluka biti politički tempirana, zaključio je Marčelja.

Treba naglasiti i podsjetiti na to da je upravo predsjednik PGS-a Darijo Vasilić, za vrijeme svojeg saborskog mandata 2001. god., bio inicijator za ukidanje mostarine za otočane koje je i uslijedilo te sada PGS-ovci smatraju da je sazrelo vrijeme da se od plaćanja mostarine oslobode svi stanovnici RH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari