Umro poznati riječki dirigent i skladatelj, maestro Dušan Prašelj

Foto: Ustanova "Ivan Matetić Ronjgov"

Dušan Prašelj bio je istaknuti dirigent, skladatelj, čembalist, glazbeni pedagog i organizator

Rodio se na Sušaku 19. prosinca 1931. godine. U spomenutom gradu polazio je osnovnu te srednju glazbenu školu u kojoj je prvi put susreo Ivana Matetića Ronjgova, što je bitno utjecalo na njegov daljnji rad jer ga je Matetić inspirirao za istarsko-primorski glazbeni izraz.

Već sa 17 godina nagrađivan je za uspješno vođenje zborova – kao dirigent s vežičkim zborom Mladost je osvojio nagrade na omladinskim festivalima 1947. u Zagrebu i 1948. u Beogradu. Srednju glazbenu školu i studij na teoretsko-folklornom odjelu Glazbene akademije u Zagrebu završio je 1960. Istodobno je u Zagrebu vodio akademski zbor Ivan Goran Kovačić te zbor Društva Istrana i Primoraca. U razdoblju 1960.-64. službuje kao profesor na riječkoj muzičkoj školi, a 1964.-69. u Beču studira i diplomira dirigiranje u klasi prof. Hansa Swarovskog na Akademiji za glazbu i izvedbene umjetnosti. U austrijskome glavnom gradu kao dirigent vodio je Bečke madrigaliste i sudjelovao kao zborski pjevač i asistent u velikom zboru Singverein.

Po povratku u domovinu djeluje kao korepetitor i čembalist Zagrebačkih solista i s njima odlazi na europske turneje. Od 1969. do 1977. bio je dirigent i ravnatelj opere Narodnog kazališta Ivan Zajc u Rijeci, gdje je pokrenuo revije mjuzikla. Kratko je vrijeme živio u Rovinju i radio kao tajnik SIZ-a kulture i Rovinjskih muzičkih susreta.

Od 1978. godine tajnik je kulturno-prosvjetnog društva “Ivan Matetić Ronjgov” u Ronjgima, a upravitelj je od prerastanja društva u istoimenu ustanovu u kojoj je osmislio je niz aktivnosti i manifestacija: Proljeće u Ronjgima, Mantinjada pul Ronjgi, Matetićevi dani, Kanat pul Ronjgi, Večeri pul Matetićeva ognjišća, Pogovori, Aktiv dirigenata, čakavske tribine, smotre pjevačkih zborova i razne znanstvene skupove. Funkciju upravitelja napušta 2007. Radio je i kao docent na Pedagoškoj akademiji u Puli i na riječkome područnom odsjeku Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu. Godine 1971. osnovao je i više od dva desetljeća vodio Jeku Primorja, jedan od najuspješnijih hrvatskih zborova s kojim postiže uspjehe i na europskoj razini.

Utemeljitelj je i dirigent Riječkog oratorijskog zbora Ivan Matetić Ronjgov. Posebice je zaslužan za priređivanje prvih izvedbi duhovnih djela Ivana pl. Zajca te promicanje opusa I. M. Ronjgova. Skladatelj je stotinjak zborskih skladbi od kojih je dio objavljen u zbirci Baklje na Učki.

Kao zborovođa u više je navrata nagrađivan na Festivalu zborova Hrvatske u Zadru, na Mokranjčevim danima u Negotinu te na zborskim manifestacijama širom Europe (u Velikoj Britaniji, Španjolskoj, Francuskoj i Italiji). Dobitnik je nagrade grada Rijeke 1973. i 1991. te za životno djelo 1998., odličja reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića 1996., nagrade Čakavskog sabora Ivan Matetić Ronjgov 2006. i nagrade Primorsko-goranske županije za životno djelo 2009.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja