TEMA - TURISTIČKA SEZONA

Unija Kvarnera: Kvarner u crvenom, alarm za turizam

Idi na originalni članak
Unija Kvarnera - Konferencija za medije

”Unija Kvarnera traži poduzimanje hitnih mjera od strane odgovornih na županijskoj i državnoj razini na pripremi turističke sezone’‘, uvodno je istaknuo predsjednik Unije Kvarnera Marko Boras Mandić te nastavio kako Unija Kvarnera traži sljedeće: 

Oglas

”Regija Kvarner mora biti sigurna i poželjna turistička destinacija, kao što je bila i prošle godine kada smo imali puno skromnije alate u borbi s ovom krizom”, naglasio je Boras Mandić.

”Kvarner se crveni i to nije dobro. Tri tjedna do Uskršnjih praznika kojima počinje turistička sezona na Jadranu, ne samo da Hrvatska iz dana u dan bilježi rast Covid 19 oboljelih, nego Kvarner u tome prednjači”, objasnio je Nedo Pinezić, član Senata Unije Kvarnera te nastavio kako imamo preko 100 novooboljelih dnevno, Njemačka nas je uvrstila na crvenu listu i žalosno je da se ovo stanje nastoji opravdati otvaranjem ugostiteljskih terasa. Dapače, terase su otvorene u svim hrvatskim županijama pa tako i u susjednoj Istarskoj, a nigdje nije zabilježeno toliko povećanje broja oboljelih kao na Kvarneru.

”Unija Kvarnera smatra da nadležna ministarstva, ali i gradovi i općine moraju svima u sektoru turizma hitno odgoditi plaćanje davanja za 2021. godinu ili ih otpisati barem u polovici iznosa, obzirom da je sada jasno da u prvoj polovici godine neće biti turističkog prometa.” – naglasio je Đanino Sučić te nastavio kako je preduvjet bez kojeg se ne može,  stavljanje Kvarnera na zelenu listu. ”Ako i ove godine izostane prihod od turizma, ljudi koji su uložili svoj rad, novac, pa i zadužili se da bi si osigurali nešto više obiteljskih prihoda, ući će u ozbiljne financijske probleme. Situacija je alarmantna”, objasnio je Sučić.

”Turistički sektor na području Kvarnera i Istre čini 51 % ukupnog nacionalnog prometa. Po aktualnom stanju i sadašnjim brojkama 50 % tog sektora u izvjesnom je riziku od bankrota, ovrha i dugova. Puno ugostitelja već sada je zauvijek napustilo svoje poslove”, upozorio je Robert Salečić, član Senata Unije Kvarnera i predsjednik regionalne podružnice Rijeka.

”S jučerašnjim danom cijepljeno je svega 1,5% stanovništva Kvarnera. Unija Kvarnera zahtijeva od odgovornih da osiguraju preduvjete za sigurnu turističku sezonu, s pripremama je evidentno da smo zakasnili’‘ zaključno je naglasio predsjednik Unije Kvarnera Marko Boras Mandić.

Exit mobile version