U EKSPORTU

Galerija | UNIRI i Lürssen okupili eminentna domaća i europska imena iz biznisa i obrazovanja na Europskom forumu – Budućnost za sveučilišta

Sveučilište u Rijeci je u suradnji s tvrtkom Lürssen, povodom 50. obljetnice od svojeg osnutka, u prostore nekadašnjeg Eksportdrva na Delti dovelo jedinstveni dvodnevni događaj pod nazivom Europski forum – Budućnost za sveučilišta.

U srijedu i četvrtak 19. i 20. travnja, akademska i poslovna zajednica Rijeke i Kvarnera imala je prilike iz prve ruke poslušati savjete i iskustva nekih od najuspješnijih ljudi iz poslovnog sektora i visokog obrazovanja na području Europe, kao što su Peter Lürssen, izvršni direktor tvrtke Lürssen, Andreas Treichl, predsjednik Nadzornog odbora Zaklade ERSTE, Roberto Kutić, suosnivač i operativni direktor Infobipa te brojni drugi.

Sveučilište u Rijeci već je punih 50 godina nacionalni i regionalni primjer težnje prema izvrsnosti u obrazovanju brojnih naraštaja akademskih građana, koji su postali ili će tek postati nositelji društveno-gospodarskog razvoja, ne samo Grada Rijeke već i regije Kvarnera te posljedično i čitave Republike Hrvatske. Uz ponos na postignute iskorake u posljednjih 50 godina, Sveučilište ovaj veliki jubilej obilježava, ne gledajući unatrag, već promišljajući o budućnosti s naglaskom na održivost.

„Naša želja iza pokretanja ovog prvog Europskog foruma, za kojeg se nadamo da neće biti i jedini, je prvenstveno uspostava komunikacije. Naravno, postoji suradnja između poslovnog sektora i Sveučilišta, između civilnog sektora, lokalne zajednice i građana. Međutim, naša je ideja da se sa izazovima budućnosti, kao i s onim društvenim problemima koje danas živimo, možemo suočiti samo ako stavimo glave na kup, ako na neki način nadiđemo predrasude koje imamo, koje su duboko ukorijenjene u našim institucijama, što onim poslovnim, što onim sveučilišnim. Moramo zajednički pokušati riješiti probleme, jer naša je dužnost, naša moralna obveza razmišljati o generacijama budućnosti, jednako kao i o kvaliteti života građana.“ istaknula je rektorica Sveučilišta u Rijeci, Snježana Prijić-Samaržija.

Zajednički stav Sveučilišta i tvrtke Lürssen, kao suorganizatora ove posebne manifestacije, je taj da budućnost obrazovanja leži upravo u međusektorskoj suradnji na više razina. Sukladno tome, Europski forum – Budućnost za sveučilišta imao je za cilj utjeloviti upravo te vrijednosti u svrhu daljnjeg razvoja te jačanja konkurentnosti opće domaće akademske i poslovne zajednice.

„Jedna tvrtka ne može sama napraviti veliku promjenu unutar određene industrije. Tajna je u tome da moramo usko surađivati s institucijama za obrazovanje i istraživanje. Radeći otvoreno i transparentno, zajedno možemo pronaći rješenje, odnosno usmjeriti industriju prema rješenju. Ako nečija dobra ideja ne uspije prvi put, dajte mu drugu priliku i pokušajte učiti iz prvog neuspjeha kako biste drugi put uspjeli. U konačnici sve je na ljudima, kreativnim i inovativnim ljudima“, naglasio je Peter Lürssen, izvršni direktor tvrtke Lürssen, jednog od najvećih svjetskih proizvođača u velikih jahti, koji je već neko vrijeme iznimno aktivan i istaknut član riječke lokalne zajednice.

„Kao strateški partner Sveučilišta u Rijeci, Lürssen Grupa danas promatra važnost kreacije novih poslova budućnosti te kontinuirano nastoji raditi vrlo usko i blisko sa Sveučilištem na educiranju novih kadrova koji će sutra raditi na razvojno-istraživačkim projektima obiju strana“, dodala je Teuta Duletić, izvršna direktorica Lürssen Design Centra Kvarner.

Svojim bogatim iskustvom i zanimljivim dosjetkama, posebnu je pozornost privukao predsjednik  nadzornog odbora Zaklade ERSTE i nekadašnji glavni izvršni direktor Erste Group Bank AG, Andreas Treichl, koji je za studente imao mnoštvo važnih savjeta za budući osobni i profesionalni razvoj. Uz njega, okupljenima se obratio i gradonačelnik Grada Rijeke, Marko Filipović. „Riječko sveučilište kroz ovu konferenciju sagledava i europsku i globalnu perspektivu, a u svom radu omogućuje i Gradu Rijeci povezivanje ne samo sa akademskim nego i poslovnim sektorom, dok će tvrtka Lürssen provesti projekt koji će promijeniti lice Rijeke. Mislim da ne smijemo propustiti priliku koja se sada pruža Rijeci, i mogućnost razvoja grada u budućnosti, u Europi“ zaključio je. Uz gradonačelnika Filipovića konferenciji je prisustvovao i zamjenik riječkog gradonačelnika Goran Palčevski.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari