UPOZORENJE EKO STOŽERA: Onečišćenje zraka nad Marišćinom sve jače!

Ne funkcionira sustav odvajanja otpada. Projekt, izabrana tehnologija i koncepcija gospodarenja otpadom imaju velike nedostatke, kažu

Iz udruge Krizni eko stožer Marišćina u četvrtak su priopćili da se i dalje izbjegava rješavanje korijena problema onečišćenja zraka na području Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina, odnosno izbjegava promijeniti koncept obrade smeća u mehaničko-biološkim postrojenjima, koje se planira graditi po cijeloj Hrvatskoj.

“Izgradnja tih postrojenja po cijeloj Hrvatskoj se i dalje uporno gura, bez obzira na to što je danas svim građanima potpuno jasno da je odvajanje otpada, recikliranje i posebno odvajanje biootpada i njegova obrada u kompostanama te provedba zelenog kružnog gospodarstva jedini način rješavanja, ne samo problema smrada, nego i problema zagađenja tla, pitke vode i morske obale.”

Iz Kriznog eko stožera naveli su da se sastanku radne skupine općine Viškovo koja prati kvalitetu zraka na području centra Marišćina, održanom prije nekoliko dana, raspravljalo o analizi stanja pojave neugodnih mirisa s područja Marišćine, prenosi Hina.

Kako su naveli, “predstavnik županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo je naglasio da zakonski godišnji rok za prekoračenja onečišćenja sumporovodikom (H2S) čine 24 satna ili 7 dnevnih prekoračenja, a za lebdeće čestice (PM10) 35 dnevnih prekoračenja. Prošle je godine onečišćenje sumporovodikom bilježilo 24 satna prekoračenja, a onečišćenje lebdećim česticama (PM10) je 7 dana prekoračilo granične vrijednosti.”

Iz Eko stožera ističu da takvi rezultati svrstavaju kakvoću zraka na području naselja Marčelji i Općine Viškovo u drugu kategoriju te da je u 2019. godine onečišćenje sumporovodikom već dostiglo 44 satna prekoračenja.

U nastavku navode da je, prema podacima sa sastanka radne skupine, “ključni problem odlaganje otpada gdje se razvijaju H2S, amonijak i ugljični monoksid, kao temeljni uzročnici problema i to na odlagališnoj plohi i bio filteru” te da “projekt, izabrana tehnologija i koncepcija gospodarenja otpadom imaju velike nedostatke.”

Angažirana tvrtka da apsorbira neugodne mirise

Iz eko stožera navode da je tvrtka Ekoprojekt angažirana da sljedećih desetak dana pokuša apsorbirati neugodne mirise – kroz bio filtere i tretman aktivnim ugljenom na odlagališnoj plohi, dodavši da primjena takve tehnologije daje dobre rezultate u primjeni kod pročišćivača vode, ali da je na ovakvim projektima rezultat upitan.

No, u eko stožeru smatraju da bi najbolji rezultati bili kada bi se preventivno djelovalo da smanjenje odlaganja organske tvari, tj. biootpada.

Ističu da je onečišćenje zraka sve jače te da sustav odvajanja otpada na području Grada Rijeke i gradova i općina riječkog prstena ne funkcionira, pa se na Marišćinu odvoze sve vrste otpada uključujući i opasni otpad.

U priopćenju Kriznog eko stožera još stoji da je “predstavnik Ekoplusa, koji upravlja Marišćinom, rekao da se radi na izmjeni okolišne dozvole, koja bi omogućila da se u centru Marišćina zaprima sav pomiješani otpad i balira gorivo iz otpada (RDF).” “Žalosno je da se problemi onečišćenja i nefunkcionalnog tehnološkog procesa opet se rješavaju izmjenama dozvola, očito samo formalnosti, koje se podobni, za razliku od građana, ne trebaju pridržavati,” ocjenjuju u Kriznom eko stožeru Marišćina.
Vijesti.hr
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari