DONOSIMO BOGAT PROGRAM

Uskoro počinje Kulturni vrtić Džepni festival za najmlađe

Kulturni vrtić – Džepni festival za najmlađe 29. 11.-1.12.2023.

Kulturni vrtić je festival posvećen poticanju kreativnosti i kulturno-umjetničkog obrazovanja najmlađih. Fokusiran na djecu predškolske dobi i njihove obitelji, festival nudi seriju edukativnih i kulturno-umjetničkih radionica, prilagođenih suvremenim pedagoškim praksama. Osim poticanja individualnog razvoja djece, festival promiče zajedništvo kroz aktivno sudjelovanje roditelja i obitelji u kulturnim aktivnostima.

Već godinama među kulturnim ustanovama i drugim dionicima kulturne scene postoji svijest o nedostatku programa i sadržaja za djecu predškolske dobi, a osobito djecu mlađe predškolske dobi. Međutim razvoj takvih programa zahtjeva velik angažman i prilagodbu kako sadržaja, tako i samih prostora. 

Cilj Kulturnog vrtića je ponuditi seriju radionica koja će odgovoriti na ovu potrebu te na taj način započeti sustavan razvoj publike u kulturi od najranije dobi. Nakon desetljeća rada s djecom osnovnoškolskog uzrasta i mladima, ovaj program predstavlja prvi korak u nastojanjima Udruge za neformalno kulturno-umjetničko obrazovanje VMB da razvija inovativne kulturno-umjetničke programe i programe razvoja publike prilagođene djeci predškolskog uzrasta u suradnji sa svojim dugogodišnjim partnerima.

Kulturni vrtić” će se održati prvi put u 2023. godini u Dječjoj kući i Prirodoslovnom muzeju Rijeka u organizaciji Udruge za neformalno kulturno-umjetničko obrazovanje VMB te partnerskih ustanova Gradske knjižnice Rijeka, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti i Prirodoslovnog muzeja Rijeka uz podršku Grada Rijeke. 

PROGRAM FESTIVALA 

29.11.2023.

10:00-11:00 Igrajmo se bojama, Dječja kuća

DOB: 18 mjeseci do 3 godine (1 dijete + 1 roditelj u pratnji)

OPIS RADIONICE:Boje, boje, boje, igrat ćemo se s njima, mijesiti ih, miješati i probati ostati čisti. Imamo jedan trik za to! A s našim izmiješanim bojama ćemo krenuti u različitim smjerovima, čestitke, planeti, ukrasi…

VODITELJICA RADIONICE: Dunja Tišma

ORGANIZATOR RADIONICE: Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka 

29.11.2023.

18:00-19:00 Dramska igra za djecu i roditelje, Dječja kuća

DOB: 4-6 godina (1 dijete + 1 roditelj u pratnji) 

OPIS RADIONICE: Ova interaktivna radionica za djecu i roditelje, pruža kreativno iskustvo kroz igru, improvizaciju i zajedničko istraživanje dramske umjetnosti. Potiče razvoj maštovitosti, komunikacijskih vještina i međusobne interakcije, nudeći siguran prostor za zajedničko uživanje u svijetu igre.

VODITELJICA RADIONICE: Natali Bosić

ORGANIZATOR RADIONICE: Udruga VMB

30.11.2023. 

18:00-19:30 Zeleni prsti, Prirodoslovni muzej Rijeka 

DOB: 4-6 godina (1 dijete + 1 roditelj u pratnji)

OPIS RADIONICE: Dobrodošli u biljni svijet! Biljke pripadaju u veliku skupinu živih bića koju nazivamo carstvo biljaka. Jeste li znali da i biljka može biti superjunakinja? Zvuči nevjerojatno, ali vjerujte da je istinito. Interaktivna radionice Zeleni prsti otkrit će nam poneke tajne u svijetu prirodoslovlja na zanimljiv, drugačiji i neobičan način. Istraživanje započinjemo sa zanimljivim pokusom u kojem ćemo istražiti boju lista, postaviti znanstvenu teoriju i otkriti je li točna. Djeca će kao pravi mali botaničari istražiti biljke, razgibati tijelo i um kroz igru raznih osjetila. Veselimo se vašem dolasku u muzejsko biljno carstvo.

VODITELJICE RADIONICE: Anita Hodak i Natali Bosić

ORGANIZATOR RADIONICE: Prirodoslovni muzej grada Rijeke i Udruga VMB 

1.12. 2023. 

10:00-11:00 Kreativno jutro u Dječjoj kući  

DOB: 3-5 godina (1 dijete + 1 roditelj u pratnji)

OPIS: Kreativno jutro u Dječjoj kući biti će posvećeno kreativnom izražavanju kroz različita osjetila. Djeca će istraživati umjetnost kroz dodir, miris i boje koristeći različite teksture, mirisne materijale i boje. Ovdje se potiče slobodno stvaranje, modeliranje s mirisnom glinom, slikanje s nekonvencionalnim četkama te oblikovanje kroz raznolike materijale. Ova radionica pružiti će djeci priliku da istraže i izraze svoju kreativnost, kroz jedinstvene osjetilne doživljaje u umjetnosti.

VODITELJICE RADIONICE: Nikol Nefat i Natali Bosić

ORGANIZATOR RADIONICE: Gradska knjižnica Rijeka i Udruga VMB

1.12.2023. 

18:00-19:00 – Večer s Pettsonom i Findusom, Dječji odjel Stribor

DOB: 3-5 godina (1 dijete + 1 roditelj u pratnji)

OPIS RADIONICE: “Večer s Pettsonom i Findusom” je čarobna radionica koja poziva najmlađe istraživače na nezaboravnu avanturu u svijet popularnih likova Pettsona i Findusa. Održat će se u dječjem odjelu Stibor i sastoji se od uzbudljivog čitanja jedne od omiljenih priča o ovom neodoljivom dvojcu nakon kojeg će uslijediti uzbudljiva potraga i kreativna radionica.

VODITELJICE RADIONICE: Iva Marčelja i Natali Bosić

ORGANIZATOR RADIONICE: Gradska knjižnica Rijeka i Udruga VMB

INFORMACIJE, PROGRAM I PRIJAVE: https://udrugavmb.hr/portfolio/kulturnivrtic/

Broj mjesta na radionicama je ograničen. Povratnu informaciju o tome jeste li primljeni na radionicu dobiti ćete u najkraćem mogućem roku. Prijave za radionice su otvorene do utorka 28.11.2023.

Za sve dodatne informacije stojimo na rasplaganju na info@udrugavmb.hr

NAJAVA UPISA U REDOVNI PROGRAM KULTURNO UMJETNIČKOG OBRAZOVANJA ZA PREDŠKOLCE: 

Ovim putem Udruga VMB također koristi i priliku da najavi pokretanje prvog redovnog programa kulturno-umjetničkog obrazovanja za djecu predškolske dobi, koji će započeti s radom u siječnju 2023. godine. Ova inicijativa pruža izuzetnu priliku najmlađima da se uključe u svijet kulture i umjetnosti putem pažljivo osmišljenih aktivnosti na tjednoj razini, čime se nadovezujemo na cjelokupnu misiju našeg festivala. Upisi u program započeti će u prosincu 2023., a više informacija o njima moći ćete saznati na www.udrugavmb.hr ili na info@udrugavmb.hr

KONTAK OSOBA ZA MEDIJE: 

Natali Bosić, Udruga za neformalno-kulturno umjetničko obrazovanje VMB 

info@udrugavmb.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari