Uskoro počinju radovi u luci Baška na Krku, dograđuju se dva lukobrana

Baška

Primorsko-goranska županija sa Županijskom lučkom upravom Krk nastavlja s projektima na području Općine Baška. Baška će projektom financiranim bespovratnim sredstvima iz EU fondova u iznosu od 39.709.975,94 kuna, dobiti primarni i sekundarni lukobran.

Novi lukobrani osigurat će zaštitu akvatorija unutar lučkog područja te omogućiti odgovarajući privez i sigurnost na vezu za linijske brodove u cjelogodišnjoj linijskoj plovidbi, osigurati preduvjete za razvoj linijskog prometa, omogućiti kvalitetnije povezivanje stanovništva otoka Raba s kopnom preko luke Baška te podignuti razinu usluge za korisnike javnih brodskih linija, u i oko luke.

Cilj ovog projekta je smanjiti zakrčenost luke te podignuti kompletnu razinu usluge za korisnike javnih brodskih linija, prvenstveno u smislu uređenja prilaza za osobe s invaliditetom. Projektom je predviđena dogradnja primarnog lukobrana Vela riva (faza 1) za 50,55 m te produženje sekundarnog lukobrana Mala riva (faza 2) za 105,00 m. Oba lukobrana će služiti za prihvat putničkih brodova u obalnom linijskom prometu ovisno o stanju vjetra.

„Primorsko-goranska županija i njezine lučke uprave pravi su primjer da kad se na vrijeme krene, sve se stigne napraviti i bude se spreman za financiranje sredstvima EU. Naš decentraliziran sustav 8 lučkih uprava u suradnji s gradovima i općinama na obali, s jedne strane pripremio je prostorne planove i  izmjene, uključivši more i obalu, riješio granice pomorskog dobra, pripremio niz projekata u svakoj lučkoj upravi, te su bili  spremni za financiranje bespovratnim sredstvima EU, državnog proračuna  te naravno sredstvima samih lučkih uprava i Primorsko-goranske županije. Od početnog proračunskog kapitala koji je iznosio 2 milijuna kuna, došli smo do skoro 20 milijuna kuna u proračunu od pomorskog dobra, a lučke uprave od 8 milijuna na skoro 80 milijuna kuna. Danas je to veliki potencijal i partner smo središnjoj državi i europskim fondovima za izgradnju lučke infrastrukture, čime mijenjamo vizure gradova i općina u smislu turizma i komunalnih vezova. Cilj nam je povećati broj komunalnih vezova jer je potražnja domaćeg stanovništva i gostiju velika. Projekata ima na sve strane i u ovom trenutku u tijeku je investicijski ciklus „težak“ oko 200 milijuna kuna u posljednje dvije, tri godine, zaključio je župan Zlatko Komadina.

Uz ministra Olega Butkovića, ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava u svrhu dogradnje luke Baška potpisali su Tomislav Petrić, ravnatelj SAFU-a te u ime nositelja projekta, ravnatelj ŽLU Krk Goran Lajnert.

Dogradnja luke Baška je jedan od prvih projekata prijavljenih na drugi krug ulaganja EU sredstava u lučku infrastrukturu koja povezuje otoke i tako otočanima osigurava kvalitetnije i sigurnije povezivanje sa kopnom tijekom cijele godine. Ukupna sredstva koja stoje na raspolaganju za ulaganja kroz ovaj projekt iznose nešto više od 709 milijuna kuna.

Nakon potpisivanja Ugovora potpisnici i prisutni uzvanici obišli su lokaciju gradilišta, tj. glavni lukobran nasuprot zgradi Općine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari