''MLADI-SNAGA ZAJEDNICE''

USPJEŠNI PROJEKTI Mladi Riječani osmislili ekološki projekt, poslovni speed date i božićnu utrku

foto: Europska zaklade za filantropiju i društveni razvoj, Zaklada Sveučilišta u Rijeci

U sklopu pilot-projekta „Mladi – snaga zajednice“ mladi iz Rijeke realizirali su čak tri građanske inicijative.

Naime, tijekom 2019. i 2020. godine realiziran je pilot-projekt „Mladi – snaga zajednice“ Europske zaklade za filantropiju i društveni razvoj, Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva te Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj.

Riječ je o programu koji potiče mlade ljude da svojim poduzetničkim aktivnostima pokrenu prepoznavanje i rješavanje izazova u lokalnoj zajednici te ih kroz izobrazbu i provedbu odobrenih projekata uči o najrazličitijim aspektima društvenog poduzetništva.

U sklopu programa provedeno je čak 11 sjajnih projekata, a ovaj program stvara mogućnost da neformalne skupine mladih, u skladu s prioritetima i potrebama u svome gradu ili općini, rade na konkretnim projektima kojima rješavaju neki problem u zajednici.

U ovaj sjajan projekt uključili su se brojni Slavonci, Primorci, Dalmatinci, ali i mladi iz središnje Hrvatske.

foto: Europska zaklade za filantropiju i društveni razvoj, Zaklada Sveučilišta u Rijeci

Riječani osmislili ekološki projekt, poslovni speed date i božićnu utrku

Riječani su odradili čak tri inicijative. U sklopu projekta „SEA – Save, Embrace, Achieve“ kupljena je kantica koja skuplja otpad u moru, a održana su i predavanja kako bi se građanima podigla svijest o štetnosti otpada u moru na cjelokupni okoliš. Kantrica, odnosno Seabin uređaj, ustupljen je na skrb i upravljanje, a isti se nalazi na ponton uz terminal u riječkoj luci. Projekt je provela neformalna skupina građana iz Rijeke u suradnji s Rotary klubom Rijeka Novi val.

Inicijativa „Realiziraj se“ zaslužna je za održavanje radionica i predavanja za studente u cilju njihovog pripremanja za izlazak s fakulteta i lakšeg povezivanja s potencijalnim budućim poslodavcima. Inicijativu su u sklopu natjecanja Realizator organizirali Zaklada Sveučilišta u Rijeci i Startup inkubator Rijeka.

U sklopu treće inicijative „Mladi vas zovu“ 2019. godine održana je božićna utrka „Ho Ho Ho“ putem koje su članovi ove inicijative ukazali na važnost kretanja i fizičke aktivnosti. Također, utrka je bila humanitarna te su svi prihodi donirani udrugama koje skrbe za djecu s teškoćama u razvoju.

https://www.youtube.com/watch?v=hyluh-TZziQ&ab

Mladi iz Hrvatske razvili aplikacije, obnovili školske prostore, potaknuli djecu i starije na fizičku aktivnost…

Đakovčani, pod imenom inicijative Hobby lokator, stvorili aplikaciju koja stanovnicima grada Đakova omogućava pronalaženje svih informacija na jednom mjestu (o događanjima, sportskim aktivnostima, klubovima, udrugama…).

Dalmatinci su svoju regiju obilježili s čak pet inicijativa. Postira na Braču tako je organizirala „Mladi za mlade“ te „Približimo planine mladima“. Prva je imala zadatak obnoviti i urediti zapušteni školski prostor. Stvoren je kutak za djecu u kojem će provoditi veliki odmor te imati priliku užinu jesti na svježem zraku, dok je druga inicijativa kroz obnovu i proširenje planinarske kuće Gažul, osigurala dodatni prostor za edukativne radionice i druženja na otvorenom za mlade.

Zadrani su pokrenuli „Pokret sreće“ te tako kroz održavanje treninga, predavanja i mnogobrojnih radionica, starijima i nemoćnima omogućili fizičku aktivnost te izlazak iz postojećih okvira.

foto: Europska zaklade za filantropiju i društveni razvoj, Zaklada Sveučilišta u Rijeci

„Otvoreno o sinkroniziranom plivanju“, inicijativa je Splićana koji su kroz održavanje ˝Tjedna sinkroniziranog plivanja˝, djeci omogućili upoznati se sa istim; održana su im predavanja o plivanju, te su ih time potaknuli na važnost fizičkih aktivnosti na zabavan način. „Inicijativom za drugačije darivanje“ Splićani su pak u vrijeme Božića održali radionice na kojima su volonteri sami izrađivali rukotvorine koje su kasnije dijelili slučajnim prolaznicima grada Splita.

Jastrebarsko je pak svoj obol ovom hvalevrijednom projektu dalo kroz dvije inicijative. „Volonteri za djecu“ bila je akcija tijekom ljetnih mjeseci, i to zbog nedostatka kvalitetnih sadržaja za djecu u to vrijeme. Održane su mnogobrojne radionice (slikanje, čitanje, igranje na otvorenom…) koje su omogućile druženje djece školske dobi, ali i njihovo daljnje učenje. Druga inicijativa „ZOOM Jastrebarsko“ pokrenula je portal kojim su stanovnicima grada Jastrebarskog omogućili pronalazak svih relevantnih informacija na jednom mjestu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari