104 MLADIH UMJETNIKA SUDJELOVALO

Galerija | Uspješno završilo 35. izdanje Mandraća u Voloskom

Nakon što se u slikanju okušalo 104 mladih umjetnika iz osam zemalja (Slovenije, Italije, Španjolske, Belgije, Ukrajine, Australije, Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske) u subotu, danas se u vološćanskom ateljeu na otvorenom publici predstavilo gotovo 100 (odraslih) umjetnika – amatera i profesionalaca na Mandraću 2022. Ovaj međunarodni likovni natječaj održava se po 35. put, a okupio je umjetnike iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Austrije i Njemačke.

Natječaj se održao u dvije kategorije: općoj kategoriji Mandrać 2022. i Ex tempore u kojem su slikari stvarali radove na licu mjesta. Volosko je tako tijekom jutra bilo ukrašeno platnima različitih likovnih izričaja i motiva – od prirode, životinja i pejzaža do apstrakcija. Uz autohtoni primorski ambijent, nešto iza 13 sati sudionici su nažalost imali prilike iskusiti i jednu autohtonu kvarnersku atmosfersku pojavu – neverin! Manifestacija se tako tijekom popodneva privremeno preselila u prostorije Doma Liburnija u Voloskom. Srećom, međunarodni žiri u sastavu Claudio Frank (Akademski slikar, Hrvatska, predsjednik žirija), Nataša Ivančević (povjesničarka umjetnosti, muzejska savjetnica u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu) i Breda Kolar Sluga (povjesničarka umjetnosti, dugogodišnja direktorica, a trenutno muzejska savjetnica Umetnostne galerije u Mariboru) u svojstvu članica žirija, dotad je već pogledao većinu radova.

Budući da su neverini kratkotrajna pojava i vrijeme se popravilo oko 17 sati, umjetnici su se vratili u Mandraćev „prirodni habitat“ te je ostatak programa održan prema planu.

S početkom u 19 sati pristupilo se najsvečanijem dijelu ove dvodnevne manifestacije, dodjeli nagrada. U kratkom uvodu, sudionicima i posjetiteljima se u ime organizatora, Festivala Opatija obratio Aleksandar Monar i zahvalio im na velikom odazivu manifestaciji, i posebno istaknuo uspješnu suradnju s lokalnom zajednicom i vološćanskim ugostiteljima, posebice restoranom Mili i Caffé Barom KonTiki. Veliko „hvala“ uputio je i pokrovitelju, Gradu Opatiji, te sponzorima Turističkoj zajednici Kvarnera i Hotelu Miramar iz Opatije.

Okupljenima se obratila i predstavnica suorganizatora, predsjednica Zajednice Talijana Opatija, Sonja Kalafatović koja je ukratko okupljenima rezimirala jučerašnji Mali Mandrać. Gradonačelnik Fernando Kirigin zahvalio se organizatorima i izrazio zadovoljstvo činjenicom što se Mandrać nakon dvije godine pauze ponovno održava.

Najboljima u kategoriji Ex tempore nagrade je uručio Davide Bradanini, generalni konzul Republike Italije u Rijeci. Treće je mjesto i novčanu nagradu u iznosu od 2.000 kuna osvojila Georgette Yvette Ponté. Drugo mjesto (4.000 kuna) pripalo je Renati Pentek, dok je za najbolji rad naslikan na licu mjesta žiri proglasio onaj autora Alena Šimokovića kojemu je pripala novčana nagrada u iznosu od 8.000 kuna.

VIDEO DANA:

Gradonačelniku Kiriginu pripala je i čast dodjele nagrada u kategoriji „Mandrać 2022.“, u kojoj je treća nagrada (3.000 kuna) pripala Saši Jantoleku, druga nagrada (6.000 kuna) Marijani Varašanec, a najboljim radom proglašen je onaj Ive Starac za kojeg je osvojila 10.000 kuna.

Kriterije ocjenjivanja je publici pojasnila Nataša Ivančević istaknuvši kako je žiri tražio zaokružene radove koji su odražavali duh vremena i na suvremen način govore o aktualnostima. Želja joj je da i dogodine manifestacija živi ovako aktivno i produktivno kao što je to bio slučaj ove godine.

Ugodno druženje umjetnika i publike nastavljeno je nakon dodjele nagrada uz duet Kristine Blondes i Marija Šimunkovića.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari