NOVO DOBA

Uspostavljeni novi komunikacijski kanali u doba epidemije COVID-19

Idi na originalni članak

U doba epidemije COVID-19 uspostavljeni su novi komunikacijski kanali

Oglas

U vrijeme kada većina svijeta živi s raznim ograničenjima uvedenih zbog COVID-19 virusa, djelatnici Doma zdravlja PGŽ-a svoje sastanke i edukacije provode putem elektroničkih kanala komunikacije, sukladno preporukama Stožera civilne zaštite RH.

Koordinatori Ispostava Doma zdravlja PGŽ-a putem videokonferencija dogovaraju daljnje korake kako bi održali stabilnu epidemiološku situaciju u našoj županiji, a izabrani liječnici su cijelo vrijeme dostupni putem dostupnih komunikacijskih kanala kako bi se fizički dolazak u ordinacije sveo na najmanju moguću mjeru.

Unatoč epidemiji koja nas je zadesila, medicinske sestre i tehničari Doma zdravlja PGŽ-a nastavili su provoditi svoje programe i edukacije online.

Tako će 12. svibnja 2020. u 10 sati medicinske sestre i tehničari međusobno virtualno obilježiti Međunarodni dan sestrinstva – medicinskih sestara i medicinskih tehničara, na način da će snimati svoj uobičajeni radni dan i lokacije po cijeloj PGŽ kako bi ostale kolege upoznali s njihovim radom.

„Sredinom ožujka 2020. godine Hrvatsku je kao i ostatak svijeta zadesila epidemija COVID-19. Prisiljeni smo bili mijenjati navike, prioritete, svladavati nove vještine, učiti. Nismo puno znali o virusu, nismo puno znali o mogućnostima komunikacije na daljinu, a imali smo potrebu družiti se, viđati se, učiti i sve ono što čine ljudi u velikim grupama. Kako ljudski um nikada ne miruje, jednog običnog radnog dana rodila se sjajna ideja. Odluka je pala! Idemo raditi, nećemo samo čekati, moramo napraviti nešto za sebe i za one o kojima skrbimo svakodnevno“, rekla nam je Ivanka Peranić, voditeljica odjela patronažne zdravstvene zaštite i zdravstvene njege u kući Doma zdravlja PGŽ-a.

„Stvorio se tim, započele su instalacije svih dostupnih aplikacija koje smo kao laici uz pomoć naših profesionalaca informatičara, bez previše znanja i vremena, instalirali i pokrenuli. Nakon nepunih tjedan dana uz veliki trud svih koji su bili uključeni, održana je prva edukacija. I tako, dan za danom, održano je 5 radnih sastanaka s 64 patronažne sestre s područja cijele Primorsko – goranske županije, od otoka Raba, Malog Lošinja preko Rijeke do Gorskog kotara.“

Ubrzo nakon početka prvih sastanaka organiziran je online tečaj za trudnice u Čavlima, potom u Rijeci i na Krku. Na tečajevima je sudjelovalo preko 50 trudnica s pratiteljima te desetak predavača profesionalaca, svatko iz svog područja. Doprinos svakog od njih je bio od velikog značaja.

Osim tečajeva za trudnice, kroz travanj su organizirana i online predavanja patronažnih sestara: Anita Balen: Utjecaj mobitela na djecu, Barbara Malašević: Hrana u doba korone, Gordana Lavić Kosić: Anksioznost i anksiozni poremećaji, Sanja Sabolić: Utjecaj grupa za potporu dojenja, Ivanka Peranić: Profesionalno ponašanje u patronaži, Vanda Cattonaro: Moderne komunikacije.

Isto tako, aktivnosti projekata sufinanciranih iz Europskog socijalnog fonda koje provodi Dom zdravlja PGŽ-a, a kroz koje je planirano održavanje brojnih edukacija za građane i zdravstvene djelatnike, održat će se online tijekom narednih mjeseci, a prema Uputi Upravljačkog tijela Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

U projektu Pravilnom prehranom protiv dijabetesa, unutar kojeg će se organizirati brojne edukacije i informiranja građana te provesti opsežna medijske kampanja s ciljem smanjenja incidencije dijabetesa tipa II, većina aktivnosti bit će usmjerena na digitalne kanale komunikacije, o čemu će javnost biti obaviještena preko internetske stranice Doma zdravlja PGŽ-a www.domzdravlja-pgz.hr te na Facebook stranici projekta.

U drugom projektu, Vještine za zdravlje, čiji je cilj obrazovati zdravstvene djelatnike o važnosti prehrane za prevenciju dijabetesa tipa II i hipertenzije, vještini samopregleda dojke sa svrhom ranog otkrivanja karcinoma i prevencije prerane smrti, pravilnoj (laičkoj) reanimaciji sa svrhom smanjenja smrtnosti i prevenciju teških oštećenja, te načinima i metodama praćenja i kontrole zdravlja u djece i mladih sportaša, sve će se aktivnosti u narednom razdoblju također usmjeriti ka digitalnim kanalima komunikacije. Sve novosti vezano za taj projekt možete pratiti na Facebook stranici projekta.

Exit mobile version