POBUNA PROTIV BUKE

Ustanak mještana Gorskog kotara! Peticijom traže bukobrane zbog autoceste: ‘Sin uvijek pita je li se nešto desilo’

Zbog buke je pokrenuta peticija koju je od petka potpisalo više od 100 ljudi. Očekuju da će kroz mjesec dana broj potpisa biti toliki da se Hrvatske autoceste na njih neće moći oglušiti

U srcu Gorskog kotara, umjesto spokoja, zvukovi automobila i kamiona su svakodnevica. Počelo je prikupljanje potpisa za izgradnju bukobrana na čak 4 mjesta jer promet tjera turiste, a organizatori tvrde da je i razlog je iseljavanja, piše Danas.hr.

Brojne kuće su odmah ispod autoceste, u jednoj od njih s obitelji stanuje Zlatka Brkić. Njezin sin Damjan ima devet godina. Buka ga, kao i drugu djecu, uznemirava.

“Uvijek pita, što se dogodilo, je li se nešto desilo. Tako da svakako reagiramo na te zvukove koji nisu uobičajeni. Kako idete prema Belom Selu, sve su bliže autocesti. Uvijek smo se pitali kako su bukobrani prisutni u Rijeci i drugdje, a ne kod nas”, ispričala je Zlatka.

Zato je pokrenuta peticija, koju je online od petka potpisalo 82 ljudi. Još njih 30 potpisati su došli u prostorije Općine. Očekuju da će kroz mjesec dana broj potpisa biti toliki da se Hrvatske autoceste na njih neće moći oglušiti. Načelnik Općine Fužine David Bregovac kaže da im se u više navrata obratio: “Tražio sam da kroz EU fondove isfinanciraju bukobrane. Buka je preglasna i našim stanovnicima stvara probleme. Na kraju krajeva, teško je razviti turizam uz ovakvu buku.”

Bregovac napominje da Hrvatske autoceste bukobrane planiraju postaviti između 2026. i 2028. godine, što je prekasno.

Iz Hrvatskih autocesta još nema komentara na peticiju.

Stanka Lončarić jedna je od prvih koja je potpisala peticiju. “Autoput nam je donio dobrih stvari, zaista nam je prozor u svijet. Ipak, o ljudima treba razmišljati i pomoći im, prije svega bukobranima”, ispričala je Stanka.

Stanovnici se žale da im buka stvara stres, ne mogu normalno funkcionirati, a zvukovi automobila već više od 15 godina su im uspavanka, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari