USTROJENA URBANA AGLOMERACIJA RIJEKA Novi ustroj za učinkovitije povlačenje sredstava iz fondova EU

Ustrojena je urbana aglomeracija Rijeka koju uz Grad Rijeku čine i gradovi Kastav, Kraljevica te Opatija i općine Čavle, Klana, Kostrena, Lovran, Mošćenička Draga te Viškovo.

Urbana aglomeracija je formirana s ciljem učinkovitijeg planiranja, usklađivanja i provedbe politike regionalnog razvoja, a odluku o njezinom ustrojavanju donio je ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić i to temeljem Zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske.

Grad Rijeka je ministarstvu dostavio prijedlog obuhvata urbane aglomeracije Rijeke te suglasnosti svih gradova i općina koji čine ovu aglomeraciju za ulazak u njezin sastav.

Urbana aglomeracija je oblik udruživanja gradova i općina oko grada koji predstavlja središte i značajno utječe na okolne gradove i općine, a formira se radi usklađivanja sa zakonodavstvom Europske unije, među ostalim i s ciljem učinkovitijeg povlačenja sredstava iz fondova EU.

U Hrvatskoj su gradovi središta urbanih aglomeracija oni koji imaju preko 100.000 stanovnika (Zagreb, Split, Rijeka i Osijek), a s njima se mogu udružiti gradovi i općine čijih minimalno 30% zaposlenih svaki dan odlazi na posao u grad središte (tzv. dnevne migracije zaposlenih). Također, osim navedenog temeljnog kriterija mogli su biti definirani i drugi kriteriji koji predstavljaju zajednički interes poput zajedničkih planova razvoja infrastrukture i drugo.

U formiranju urbane aglomeracije Rijeka odabran je dodatni kriterij koji se odnosi na razvoj infrastrukture u čemu već dugo postoji dobra suradnja među gradovima i općinama na našem području.

EU je za razdoblje 2014.-2020. utvrdila politiku jačanja integriranih teritorijalnih ulaganja čime se potiče održivi razvoj urbanih područja. RH je kao članica EU svoje zakonodavstvo morala prilagoditi novoj EU regulativi, te je stoga od 01.01.2015. godine na snazi novi Zakon o regionalnom razvoju koji propisuje i formiranje urbanih aglomeracija.

U pripremi je i Strategija razvoja urbane aglomeracije Rijeka za razdoblje 2015.-2020. godine, a u koju će biti uvršteni projekti pojedinih članica aglomeracije kao i zajednički projekti. (I.N./GR)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari