IZGLASAN

Usvojen opatijski proračun za 2024. godinu od gotovo 33 milijuna eura: Kreće rekonstrukcija nogometnog igrališta, izgradnja garaže Gorovo, izgradnja gradskog bazena…

Gradski su vijećnici izglasali Proračun Grada Opatije za 2024. godinu koji iznosi 32.909.438 eura.

Proračunom su sačuvani svi oblici i mjere pomoći građanima. Za potpore gospodarstvu kroz razne oblike poticaja razvoja poduzetništva osigurano je 335 tisuća eura. Grad će značajna sredstva izdvojiti i za održavanje komunalne infrastrukture, gotovo 4,1 milijuna eura.

Priprema i provođenje projekata i kapitalnih investicija bitnih za daljnji razvoj Grada planiraju se u iznosu od 6,7 milijuna eura.

Iduća 2024. godina, godina je velikih investicija u Opatiji: počinje rekonstrukcija nogometnog igrališta, izgradnja garaže Gorovo, izgradnja gradskog bazena kraj sportske dvorane Marino Cvetković, rekonstrukcija i nadogradnja Doma zdravlja, uređenje plaže Tomaševac. Za izgradnju garaže Gorovo nositelj investicije će biti gradska tvrtka Opatija 21, u tijeku je javna nabava te očekujemo da će do kraja godine biti izabran izvođač radova. Pored toga, nositelj investicije izgradnje bazena će također biti tvrtka Opatija 21, a Grad je u Proračunu osigurao kapitalnu pomoć za izradu glavnog projekta, istaknuo je gradonačelnik Kirigin.

Na sjednici Gradskoga vijeća prihvaćen je prijedlog Odluke o izmjenama Izjave o osnivanju društva OPATIJA 21 d.o.o. Riječ je o povećanju temeljnog kapitala društva unosom vrijednosti nekretnina koje se odnose na izgradnju bazena (3 milijuna 700 tisuća) i izgradnju garaže Gorovo (1,6 milijun eura). Uvedena je mogućnost da uprava društva Opatija 21 d.o.o. bude dvočlana zbog iznimno povećanog obima posla, budući da će izgradnjom ovih kapitalnih objekata društvo njima i upravljati.

Vijećnici su prihvatili i Odluku o izmjeni gradskih poreza kojom se povećava iznos poreza na kuće za odmor. Naime, nedavnom izmjenom Zakona o lokalnim porezima povećan je maksimalan iznos poreza na kuće za odmor s 1,99 na 5 eura/m2. Maksimalan iznos porezana na kuće za odmor će se primjenjivati na sva naselja, osim za područje Vele i Male Učke za koje porez ostaje u visini od 0,66 eura/m2.

Vijećnici su usvojili i prijedloge odluka o izradi izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Opatije i Urbanističkog plana uređenja naselja Opatija. Cilj ovih izmjena je dodatno poboljšanje stanja u prostoru i osiguranje dodatnih mjera zaštite prostora uslijed snažnog investicijskog zamaha u Opatiji. Ujedno, Grad je zakonski obavezan utvrditi lokaciju reciklažnog dvorišta za građevni otpad, azila za životinje i kompostane. Urbanistički plan uređenja naselja Opatija podrazumijeva i novi pristup prostornom razvoju, koji će biti kompromis tradicijskih vrijednosti, razvojnih potreba i trendova arhitekture 21. stoljeća, čulo se, među ostalim, na sjednici.

Grad Opatija ima novi Statut, usklađen s nizom zakona koji su na snazi, osuvremenjen i upotpunjen. Usvojen je i Prijedlog Odluke o izboru članova mjesnih odbora na području Grada Opatije. Nakon stupnja novog Statuta na snagu rok za raspisivanje izbora za Vijeća mjesnih odbora je 90 dana.

Prihvaćena je i izmjena Odluke o komunalnoj naknadi kojom su definirani koeficijenti za pojedine kategorije: za političke i vjerske organizacije koeficijent 1, kao i za stambeni prostor, za poslovne prostore-apartmane koeficijent 10, klasificirane su pojedine vrste trgovina, u povoljniji položaj stavljena je gradska tržnica s koeficijentom 5, definirani su koeficijenti za hotele, apartmanska naselja i kampove.

Usvojenim Prijedlogom Programa javnih potreba u sportu za 2024. godinu Grad će iz proračuna izdvojiti 956 tisuća eura za redovan rad opatijskih sportskih klubova, za korištenje sportske dvorane i manifestacije. Novost je od ove godine, uvedena na zahtjev Sportskog saveza grada Opatije, da se na natječaj za javne potrebe u sportu mogu javiti i seniorske ekipe klubova.

Nakon što je ravnateljica Suzana Šturm Kržić na vlastiti zahtjev dala molbu za razrješenjem s funkcije Upravno vijeće knjižnice predložilo je da v.d. ravnateljice bude Iva Mihovilić te da se u zakonskom roku raspiše natječaj za ravnatelja. Izmjene su nastale i u Ocjenjivačkom sudu za dodjelu javnih priznanja Grada Opatije. Nakon što je Dušan Kotur podnio ostavku na tu funkciju, na nju je imenovan Ante Štampalija. U sklopu vijećničkih pitanja gradonačelnik je najavio i promjene na čelu društva Komunalac d.o.o. Direktor društva će početkom nove godine postati Alan Sanković. Dosadašnji direktor Ervino Mrak ostaje na čelu Liburnijskih voda.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari