NJAM

Utrka za sir, janjetina i fešta! Krk uskoro postaje epicentar okusa i mirisa

Photo: Luka Antunac/PIXSELL

Od 28. do 31. svibnja, Dubašnica na otoku Krku postaje epicentar okusa i mirisa  povezanih s kulturnom baštinom. Sensa, Festival sira – nazvan po istoimenom  višestoljetnom običaju koji se održava na Spasovo, donosi bogat četverodnevni  program posvećen ovčarstvu koje stoljećima oblikuje krajolik i život Dubašnice.  

Sensa, odnosno ‘teć za sir’, jedan je od arhaičnijih običaja Krka koji se u kontinuitetu i s  ponosom prenosi do danas, izražavajući poštovanje prema vlastitom pastirskom  naslijeđu i stvarajući neraskidivu vezu između prirodnih ciklusa, lokalne zajednice i  njezine povijesti.  

Upravo je običaj trke za sir inspiracija i motivacija za pokretanje Festivala sira s krčkom  ovcom kao središnjim simbolom festivala, ne samo zbog ovčarstva koje je stoljećima  prehranjivalo Dubašljane, već i zbog šire gastronomske i kulturne vrijednosti koji krčka  ovca utjelovljuje. Njena otpornost, prilagodljivost i autentičnost, čine je savršenim  ambasadorom sveukupne lokalne kuhinje koja uz sir i mesne delicije, uključuje i vino,  maslinovo ulje, ribu, tjestenine i tradicijske slastice. 

Festival započinje u srijedu predstavljanjem partnerskih regija projekta „SReST“ – Interreg  Dunavska Regija u sklopu kojega se festival organizira, a čiji je osnovni cilj upravo  promocija slow food turizma u dunavskoj regiji. Dan se nastavlja panel raspravom Od  mekotine do pijata: perspektive stočarstva i vezane gastronomije na otoku Krku. Ako vas  je barem malo zaintrigiralo što stoji iz pojma mekotina, pridružite se raspravi u  Interpretacijskom centru DUBoak u srijedu 28.5. i doprinesite očuvanju ovčarstva na  Krku. 

Četvrtak je tradicionalno posvećen proslavi blagdana Spasovo i običaja Sense koja  započinje svečanom misom u župnoj crkvi Sv. Apolinara u Bogovićima uz blagoslov sira i  vina, a kulminira utrkom mladića za sir ispred crkve. Dobro raspoloženje nastavit će se uz  večernju Feštu od sira na trgu Ivana Klobučarića – uz gastro ponudu lokalnih ugostitelja koji su se priključili Festivalu i s ljubavlju osmislili jela od janjetine i sira inspirirana krčkom  ovcom i lokalnom tradicijom pod koordinacijom renomiranog krčkog chefa Marina Pleša.  Glazbenu podlogu osigurat će duo Mih & Me i grupa Vruja, koji spajaju tradicionalnu  glazbu Istre i moderni izričaj. 

Petak i subota donose niz radionica i demonstracija. Od filcanja vune i izrade presnaca – tradicijske slastice od mladog ovčjeg sira, do interpretacijskog vođenja kroz kulturnu  baštinu Dubašnice i upoznavanja s krčkom ovcom u parku iz DUBoaka. Petak završava plesom uz melodije klape Intriga, a dobru zabavu očekujte i u subotu uz Kantriderse i  Belfast Food. 

Kako bi posjetitelji bolje upoznali autentične okuse Krka i različite proizvode od ovčje  vune, ali i ljude koji iz njih stoje, tijekom trajanja festivala, od četvrtka do subote (10:00- 20:00 sati), organizira se i sajam domaćih proizvoda na Trgu Ivana Klobučarića u  Malinskoj.  

Iako se u ovakvom obliku organizira po prvi put, Festival ima ‘stoljetne korijene’.  Cilj organizatora je ukazati na izazove s kojima se uzgajivači ovaca trenutačno susreću te pridonijeti očuvanju krčke ovce – iznimno ugrožene autohtone pasmine  – kao i njezinih povezanih gastronomskih i kulturnih vrijednosti.  

Vidimo se Dubašnici – u čast ovčara i krčke ovce!

Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari