DANAŠNJI SUSRET S NOVINARIMA

Uvodi se nova županijska pomorska linija Baška-Lopar-Baška. PGŽ financira nedostatna sredstva Doma zdravlja

Domu zdravlja PGŽ raspoređuje se 1,3 milijuna eura iz županijskog proračuna kojim će se pokriti nedostatna sredstva za rashode redovnog poslovanja, točnije rashode za zaposlene te tekuće i investicijsko održavanje

Odluka će se naći na narednoj sjednici Županijske skupštine PGŽ, izvijestio je župan Zlatko Komadina na redovitoj konferenciji za novinare i ponovno ukazao na problem nedostatnog financiranja od strane države.

Komadina: ‘Došli smo pomalo u nemoguću situaciju’

„Porezne prihode usmjeravamo u Dom zdravlja. Od njihovih ukupnih godišnjih prihoda, Županija kroz subvencije sudjeluje s oko 13,7 posto, primarno za plaće i materijalne troškove, a kojim bi mogla financirati druge djelatnosti. Zbog nedostatnog financiranja od strane HZZO-a i niskih namjenskih sredstava za opremu i održavanje objekata, prisiljeni smo redovni proračun usmjeravati u financiranje Doma zdravlja, ali i Hitne pomoći. Došli smo pomalo u nemoguću situaciju“, naglasio je župan.

U nastavku je predstavio Prijedlog odluke o odobravanju financijskih sredstava Lokalnim akcijskim grupama (LAG) u poljoprivredi u 2023. godini. Svakom od četiri LAG-a s područja PGŽ-a, LAG Vinodol, LAG Terra Liburna, LAG Kvarnerski otoci i LAG Gorski Kotar, odobreno je po 5 tisuća eura. LAG-ovi su opravdali svoje postojanje i u proteklom razdoblju realizirali projekte u vrijednosti oko 5 milijuna eura, naglasio je župan.

Na novinarsko pitanje o pronalasku adekvatnog prostora za skladištenje muzejske građe tijekom energetske obnove Guvernerove palače, Komadina je odgovorio da se razmatra prostor bivše pošte na Krnjevu u Rijeci, a prijedlog je upućen na suglasnost Ministarstvu kulture i medija.

Na početku konferencije župan je čestitao 24. obljetnicu regionalnoj televiziji Kanal Ri.

Nova linija u linijskom obalnom pomorskom prometu

Finaliziran je projekt rekonstrukcije i sanacije obale u luci San Marino vrijedan 747 tisuća eura, od čega je 300 tisuće eura sufinancirano od strane resornog ministarstva, 130 tisuća eura od Primorsko-goranske županije te oko 317 tisuća eura iz vlastitih sredstava ŽLU Rab.

Resorna pročelnica Izabela Linčić Mužić informirala je i da će se na sljedećoj sjednici Županijske skupštine razmatrati prijedlog ugovora o međusobnoj suradnji pri uspostavljanju dviju postojećih i jedne nove linije u javnom prijevozu u linijskom obalnom pomorskom prometu.

„Radi se o županijskoj liniji na relaciji Crikvenica-Šilo-Crikvenica, međužupanijskoj liniji Rab-Lun-Rab te novoj županijskoj liniji Baška-Lopar-Baška. Za dvije postojeće linije ističu šestogodišnji ugovori te neovisno o tome što se radi o linijama s dugogodišnjom tradicijom prometovanja, radi promjene zakonske regulative nužno je bilo provesti opsežan postupak, a o prijedlogu će se glasati na Županijskoj skupštini PGŽ. Potom će se pristupiti postupku javne nabave i nadamo se dobrom odazivu zainteresiranih brodara“, rekla je pročelnica naglasivši da postupak neće utjecati na prometovanje postojećih linija.

Govoreći o vrijednostima ugovora, istaknula je da se sufinanciranje linija od strane Primorsko-goranske županije, kao nositeljice aktivnosti, kreće od 35 do 55 posto dok procijenjena vrijednost uspostave i održavanja iznosi, za liniju Crikvenica-Šilo-Crikvenica oko 250 tisuća eura, za liniju Rab-Lun-Rab 260 tisuća eura te za liniju Baška-Lopar-Baška 485 tisuća eura. Riječ je o cjelogodišnjim linijama koje će prometovati minimalno četiri puta tjedno uz mogućnost izmjene rasporeda od strane gradova i općina ako se utvrde drugačije potrebe građana.

Pročelnica je zahvalila Gradovima Rabu i Crikvenici, Općinama Dobrinj, Baška, Lopar te Ličko-senjskoj županiji na uspješnoj suradnji u pripremi ovog projekta.

O izmjenama i dopunama Provedbenog plana

Ljudevit Krpan, pročelnik UO za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima informirao je o izmjenama i dopunama Provedbenog plana, kratkoročnog dokumenta strateškog planiranja Primorsko-goranske županije.

„Na pola mandata vrijeme je da rezimiramo što smo i u kojem obimu učinili i da vidimo kako ćemo do kraja realizirati sve one odredbe koje smo u planu razvoja definirali. Osim toga, u stalnom smo kontaktu s resornim ministarstvom na temu dopune plana vezano za otoke. Upravo smo u postupku definiranja skupine otočnih projekata u visokoj razini spremnosti za prijavu na natječaj koji očekujemo da će biti raspisan u prvom kvartalu sljedeće godine u vrijednosti od 31,7 milijuna eura“, rekao je pročelnik.

17.01.2021., Mrkopalj – Skijasi, sanjkasi, setaci i snowboarderi uzivaju u snijegu na padinama Celimbase. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Kratko je izvijestio i kako je Regionalna energetska agencija Kvarner, u okviru EU prekograničnog projekta, pružila pomoć Općini Mrkopalj i Gradu Cresu u izradi strateških, energetskih i klimatskih akcijskih planova i uspostavi sustava učinkovitog upravljanja energijom.

Općini Mrkopalj odobren je zahtjev za prenamjenom sredstava iz Fonda za Gorski kotar koji će se s projekta uređenja trga usmjeriti u sanaciju nerazvrstane ceste prema Čelimbaši. Općini Lokve raspoređeno je 15 tisuća eura iz programa „Razvoj mreže sanjkališta u Gorskom kotaru“ za nabavku opreme i pripremu skijaške sezone.

Krpan je naveo da je za projekte JLS-ova na godišnjoj razini na raspolaganju otprilike 2 milijuna eura, od čega više od milijun eura za područje Gorskog kotara, posebno uspješnim pokazao se program „Razvoj mreže sanjkališta” za koji vjeruje da će se nastaviti s provedbom kako bi se goranskim općinama i gradovima osigurala podrška u realizaciji dodatnih sadržaja koji će potaknuti zimsku, odnosno cjelogodišnju sezonu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari