NAČELNIK: NE ZNAM NIŠTA O TOME"

UZBUNA U KOSTRENI! “Stiže MegaHilton, ostajemo bez najljepših plaža. Već se otkupljuju zemljišta”

“Mi gubimo plaže odavde do Svežnja. Jer on želi uzeti Svežanj. To je najljepša plaž,a tamo i ova Smokvinovo.” zabrinut je aktivist Boris Bradarić. Više u video prilogu!

Nova realnost u Kostreni mogla bi donijeti radikalne promjene.

Plaže koje su simbol ovog mjesta možda će ustupiti mjesto osmerokatnom kompleksu pod brendom Hilton. Nagađanja su počela krajem rujna, kada je u javnost anonimno procurila fotografija makete hotela, što je izazvalo niz reakcija i zabrinutost među lokalnim stanovništvom.

“Tu sliku sam i ja dobio putem Vibera, neslužbeno. Nemam nikakvu službenu informaciju, ni tko je autor te slike, ni tko je makete.”, kaže Dražen Vranić, načelnik Kostrene za Kanal Ri.

Ako danas pitate načelnika Kostrene, Dražena Vranića, o spornim fotografijama ili izmjenama prostornog plana, dobit ćete odgovor, kako i priliči, u pravnom okviru – po struci, pravnika.

“U ovom trenutku se ne događa, niti su pokrenute bilo kakve aktivnosti po tom planu…. Neću komentirati. Niti apsolutno znam, niti koje su fotografije, ni šta. Ne znam od kud je fotografija.”, dodaje Vranić.

Puno toga, kako kaže načelnik, ostaje pod upitnikom. Dok on nije upućen u detalje događanja u vlastitoj općini, velebni investitor već je započeo aktivnosti na realizaciji megalomanskog projekta.

“Ako investitor kupuje zemljište, od Kostrenke prema uvali Svežanj, a moja kuća je isto ucrtana na tome, i kuće drugih susjeda, onda ne znam tko je tu lud. Mislim, zašto bi netko radio maketu sa svim našim objektima, a na kraju počeo i kupovati zemljišta?! Upravo na tim lokacijama.”, kaže aktivist Boris Bradarić

Dok načelnik kaže da se “ama baš ništa ne događa”, češki investitor, poznat po ranijim ulaganjima u Hilton, tiho i ubrzano otkupljuje sve raspoložive nekretnine, što je već zabilježeno u katastru. Situacija postaje sve alarmantnija, a zahvaća područje unutar radijusa od 500 metara.

“A to se poklapa s jednom slikom makete koju smo mi dobili od zviždača, tako da to nije neko naklapanje ili nešto što je netko plasirao, a da nema neku težinu. Ovdje se radi o milijunima eura. Znači, tko će ići kupovati zemljište, a da ne misli nešto graditi.” dodaje Bradarić.

Iz resornog ministarstva potvrđuju da prostor ne može biti izgrađen kao strateška investicija. Drugim riječima, bez suglasnosti općine i izmjene prostornog plana, gradnja nije moguća. Međutim, izgleda da je stvarnost pomalo drugačija, što potkrepljuju i odgovori vlasnika prodanih zemljišta.

“Oni su potvrdili da je to jedan, jedini investitor. Oni se tu moraju iseliti do 2026. godine. Sada, podloga za izgraditi ovakvo nešto, u našem prostornom planu nema.”. kaže Bradarić.

Razlog za to je jednostavan: planirani objekt bi se nalazio unutar zone zaštićene ekološkom mrežom Natura 2000. Ova zaštita, očito nepoznata nekim investitorima, sprječava betonizaciju zelenog pojasa uz more i obale.

Načelnik je na sjednici Općinskog vijeća samo ponovio ono što svi znaju. “Izmjena bilo kakve prostorne dokumentacije je složen proces, o kojem ne odlučuje načelnik niti jedna osoba. To je procedura koja se
donosi odlukom o početku izmjene ili dopune.”, naglasio je Vranić na sjednici Općinskog vijeća Općine Kostrena 26.09.2024.

Čini se kako su zakoni tu da se krše. Tako, usprkos riječima načelnika, u Kostreni se već godinama žmiri na problematiku prostornog plana.

“Nije prvi put da su nam neki promijenili prostorni plan potajno i gdje se pogodovalo investorima, u ove ogromne stambene zgrade, koje vidite na cesti. I gdje smo mi godinama morali raditi da se to
resetira, na ono što je prije bilo.”, dodaje aktivist.

Šteta je, kaže Bradarić, već napravljena, no tko može jamčiti da se slična situacija neće ponoviti?

Kako bi investitor uopće mogao započeti s izgradnjom, potrebno je ukloniti vilu Stipanović – srce Kostrene.

“Je, šteta je. Meni je nona pričala priče o tome. Svaki Kostrenjanin koji tu živi i zna za tu vilu i zna njezinu priču.. Bila bi stvarno šteta da se to ukloni.”, kaže mještanin Leon Sitar.

Da je šteta velika, dovoljno govori i prostor koji zjapi prazan. Vrata pod ključem, paralfon koji će zazvoniti, možda samo za buduće goste hotela. Zadnji pokušaj prodaje ovog ekskluzivnog prostora bio je 2018. godine, po tadašnjoj cijeni od 22,8 milijuna kuna. Nekadašnji objekt Croatia Line sada je u državnom vlasništvu.

Nitko ne jamči da, ako ozbiljan investitor ipak dođe – a čini se da je u ovom slučaju već stigao – vila neće biti na prodaju. To je i sam načelnik istaknuo 2022. godine u jednom od medijskih istupa, upravo u trenutku kada se raspravljalo o budućnosti te nekretnine.

„Ukoliko se na natječaju pojavi neki ozbiljan investitor, koji ima viziju kako taj prostor staviti u funkciju na način da to bude i u interesu lokalne zajednice, Općina Kostrena je spremna razmotriti i opciju izmjene prostornog plana na tom prostoru, u smislu da se omogući izgradnja određenih turističko-ugostiteljskih te sportsko-rekreativnih sadržaja i izvan postojećih gabarita koji bi unaprijedili turističku ponudu Kostrene.”

“Ja uvijek gledam da će općina prihvatiti, ako je tu neka svota novaca u pitanju. Ako je njima to dovoljno, oni će to uzeti i reći okej… A nas stanovnike, da ne budeno prosti.”, dodaje Sitar.

Zbog dolaska turista, ističe Sitar, more bi najviše stradalo, a već je u lošem stanju zbog obližnje rafinerije.

“Gledajući sada malo, kad sam razmišljao Vrbnik, kako izgleda sada i kako izgleda prije. Ne bih se čudio da je to sve istina. Ne želim da mi Kostrena postane ko Vrbnik, danas.”, zabrinut je Leon Sitar

To je, naravno, želja svih lokalaca – da Kostrena ostane takva kakva jest, mirno područje za opuštanje i rekreaciju, a ne turistička atrakcija koja će, kako neki kažu, postati novi Kineski zid, piše Kanal Ri.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari