VAŽAN PROJEKT: Bivša rafinerija u Rijeci postat će znanstveno-tehnologijski park

Foto: Davor Gašparini

Predviđeno je da se na osam od ukupno 15 hektara bivše rafinerije uredi znanstveno-tehnologijski park, dijelom u postojećim povijesnim zgradama, a dijelom u novosagrađenim

Pismo namjere o dugotrajnom korištenju prostora nekadašnje rafinerije nafte na Mlaki u Rijeci potpisali su danas u Rijeci predstavnici INA Industrije nafte, Grada Rijeke i Sveučilišta u Rijeci, s ciljem revitalizacjie područja u vidu znanstveno-tehnologijskog parka STEP2.

Pismo namjere su potpisali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, predsjednik Uprave INE Zoltán Áldott, član Uprave INE Ivan Krešić i rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija. Na potpisivanju Pisma namjere bili su nazočni i Tvrtko Perković, operativni direktor INA-e, Damir Zec, predsjednik Upravnog odbora Zaklade Sveučilišta u Rijeci, Boris Golob, direktor Znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci Step Ri i Srđan Škunca, pročelnik Odjela za razvoj, urbanizam ekologiju i gospodarenje zemljištem Grada Rijeke.

Foto: Grad Rijeka

Uprava društva INA Industrija nafte odabrala je kao najbolju poslovnu ideju dostavljenu od Grada Rijeke i Sveučilišta u Rijeci na natječaj „Prostor za vaše ideje“, raspisanim kako bi se prikupili prijedlozi za korištenje više lokacije INE.

Predviđeno je da se na osam od ukupno 15 hektara bivše rafinerije uredi znanstveno-tehnologijski park, dijelom u postojećim povijesnim zgradama, a dijelom u novosagrađenim. Ugovor o korištenju upravne zgrade bivše rafinerije, površine oko 10.000 četvornih metara, što već u toj fazi višestruko nadmašuje kapacitete postojećeg znanstveno-tehnologijskog parka u kampusu, trebao bi se potpisati već ove godine.

Prije potpisa ugovora o korištenju cjelokupnog prostora morat će se izraditi procjena troškova sanacije bivše rafinerije, te se potpisivanje može očekivati za oko godinu dana, rečeno je.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je ustvrdio da je između Sveučilišta i gradske uprave vrlo dobra suradnja dugi niz godine, a okrunjena je gradnjom kampusa, u kojem je uređen dosad jedini postojeći znanstveno-tehnologijski park. No, pokazalo se s vremenom da su njegovi kapaciteti nedostatni pa se tražila lokacija za novi, znatno veći park, rekao je Obersnel.

Gradonačelnik je naglasio kako je jedan od bitnih elemenata u razvoju Rijeke gospodarstvo utemeljeno na novim tehnologijama i visoko sofisticiranoj industriji.

– To više, nastavio je, jer riječke visokosofisticirane tvrtke koje se bave projektiranjima u brodogradnji ili istraživanjima nafte i plina, a koje zapošljavaju preko 1000 ljudi, sve više trebaju prostor koji im se može osigurati u novom Parku. Izuzetna lokacija i dobra povezanost s Europom sigurno može privući i nove tvrtke koje razvijaju nove tehnologije – .

Projekt je predstavio Srđan Škunca, pročelnik Odjela za razvoj, urbanizam ekologiju i gospodarenje zemljištem Grada Rijeke.

Član Uprave INE Ivan Krešić ustvrdio je da je ovo vrlo vrijedna lokacija s velikim razvojnim mogućnostima. Ovom prigodom podsjetio je da INA priprema nastavak investicija u riječku rafineriju, na lokaciji Urinj, vrijednosti oko tri milijarde kuna.

Rektorica Sveučilišta Snježana Prijić Samaržija rekla je da je u dosadašnjem razdoblju ekspertna skupina iz INE, gradske uprave i Sveučilišta otklanjala infrastrukturne i organizacijske probleme kako bi se projekt mogao uskoro predstaviti Vladi i nadležnim ministarstvima i pripremiti ga za prijavu za financiranje iz EU fondova.

Uprava društva INA Industrija nafte odabrala je na natječaju „Prostor za vaše ideje“ , raspisanom kako bi se prikupili prijedlozi poslovnih ideja za stavljanje u funkciju više lokacija, poslovnu ideju Grada Rijeke i Sveučilišta u Rijeci. Tom zamisli Grad Rijeka i Sveučilište u Rijeci predložili su da se na lokaciji nekadašnje rafinerije na Mlaki osnuje Znanstveno-tehnologijski park, temeljen na znanju, novim tehnologijama i kreiranju novih razvojnih trendova.

Na lokaciji nekadašnje rafinerije na Mlaki osnovao bi se Znanstveno-tehnologijski park
Potpis Pisma namjere za realizaciju projekta Znanstveno-tehnologijskog parka

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views