NAJVEĆA ZEMLJA BEZ IZLAZA NA MORE

Veleposlanik Kazahstana u nastupnom posjetu Gradu Rijeci

U svom nastupnom posjetu Gradu Rijeci opunomoćeni i izvanredni veleposlanik Republike Kazahstan u Hrvatskoj Nj.E. Akylbek Kamaldinov susreo se s gradonačelnikom Grada Rijeke Markom Filipovićem, a na sastanku je bilo riječi i o mogućnostima suradnje između Kazahstana i Grada Rijeke u budućnosti.

Veleposlanik Kamaldinov na dužnost u Hrvatskoj stupio je krajem kolovoza ove godine, a Rijeka je jedan od prvih gradova u koje je stigao u službeni posjet.

Na sastanku su uz veleposlanika i gradonačelnika sudjelovali i privremena pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj, ekologiju i europske projekte Grada Rijeke Jana Sertić i savjetnik veleposlanika Kamaldinova Zoran Maržić.

Gradonačelnik Filipović veleposlaniku je poželio dobrodošlicu u Rijeku i istaknuo kako Hrvatska i Kazahstan oduvijek imaju dobre odnose te kako postoje veliki potencijali za suradnju u sektoru turizma, poljoprivrede, farmaceutike, građevinarstva, prometa, kulture i obrazovanja.

„S obzirom da je Kazahstan deveta država na svijetu po površini i najveća zemlja bez izlaza na more, vjerujem da postoji veliki interes za suradnju s lučkim gradovima, a ističem da je Rijeka najveća hrvatska luka. U Rijeci su trenutno u tijeku veliki infrastrukturni projekti poput izgradnje cestovne infrastrukture koja će omogućiti povezivanje našeg novog kontejnerskog terminala s europskom mrežom autocesta, a u tom kontekstu valja istaknuti i izgradnju željezničke infrastrukture“, naglasio je gradonačelnik Filipović i dodao kako se Rijeka nalazi u središtu vrlo turistički atraktivne regije. „U našoj neposrednoj blizini, na otoku Krku se nalazi i zračna luka sa značajnim turističkim potencijalom koja bi mogla pomoći smanjenju udaljenosti između naših destinacije i mogla bi doprinijeti tome da kazahstanski turisti otkriju ljepotu naše regije i zemlje“, rekao je Filipović.

Gradonačelnik je izrazio želju i za otvaranjem Počasnog konzulata Republike Kazahstan u Rijeci u budućnosti.

Veleposlanik Kamaldinov je istaknuo kako je Kazahstan zainteresiran za razvoj suradnje s hrvatskim tvrtkama.

„Veliki smo izvoznik plina i nafte, stoga smo zainteresirani za korištenje lučkih kapaciteta prilikom izvoza tih sirovina. Također, održao sam sastanak i u Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Rijeka gdje je dogovoreno i osnivanje radne skupine za poticanje razvoja gospodarstva među gradovima naših dviju zemalja“, rekao je Kamaldinov i naglasio kako su posebno zainteresirani za suradnju u području turizma.

„Kazahstan ima 20 milijuna stanovnika, od kojih sedam milijuna svake godine putuje barem na sedam dana izvan zemlje. Budući da nemamo more, Hrvatska bi nam bila jako zanimljiva nova turistička destinacija, međutim problem se događa prilikom procesa izdaje vize za Hrvatsku koja je jako komplicirana i dugotrajna za kazahstanske državljane. Imamo i dvije zainteresirane avio kompanije iz Kazahstana koje bi uspostavile linije prema Hrvatskoj, pa se nadam da će se situacija s izdavanjem viza, o čemu sam razgovarao i s premijerom Plenkovićem riješiti u budućnosti. U tom kontekstu zanimljiva nam je i suradnja sa Zračnom lukom Rijeka“, istaknuo je Kamaldinov.

Osim posjeta Gradu Rijeci, veleposlanik Kamaldinov posjetio je i Luku Rijeka i Jadran-galenski laboratorij.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari