NAJPLODNIJI GRADITELJ LOVRANA

”Venecijanska arhitektura na području Istre i Kvarnera”: U petak se održava online konferencija i izložba o liku i djelu Attilia Maguolae

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

U petak, 11. prosinca od 14.00 do 19.00 sati putem Zoom platforme održat će se online konferencija i izložba Venecijanska arhitektura na području Istre i Kvarnera: Lik i djelo Attilia Maguola, na kojoj će biti predstavljeni rezultati istraživanja prve faze istoimenog projekta, u sklopu kojeg su se provodila znanstvena istraživanja i analize raspoloživih izvora kako bi se rekonstruirali lik i djelo arhitekta Maguola – najplodnijeg graditelja Lovrana.

Na video konferenciji, koju će moderirati Ivo Mileusnić, kustos Pomorskog i povijesnog muzeja hrvatskog primorja Rijeka, mogu sudjelovati svi zainteresirani, putem linka koji će biti dostupan na web stranici Općine Lovran:

https://zoom.us/j/98627323626?pwd=Y0YrVkpXbzFMR0RueERUK1NqQWl4QT09
Meeting ID: 986 2732 3626
Passcode: 865922

Video konferencija započet će u 14.30 sati, no prijem i registracija sudionika te aktivacija linka odvijat će se od 14.00 sati.
Usto, u Galeriji Laurus u Lovranu do 11. siječnja 2021.g. postavljena je izložba fotografija ‘’Arhitektonska ostvarenja Attilia Maguola na području Lovrana – situacija’’, autora Gorana Pleića kojom je zabilježeno trenutačno stanje 15-ak najznačajnijih građevina arhitekta Maguola.

Izložba se može besplatno razgledati utorkom, srijedom i petkom od 17:00 do 20:00 sati te četvrtkom i subotom od 10:00 do 13:00 sati.
Dodajmo, virtualni razgled ove izložbe za sve zainteresirane, biti će upriličen i po završetku video konferencije u petak, 11. prosinca u 19.00 sati.

Attilio Maguolo – najplodniji graditelj Lovrana

Attilio Maguolo je rođen u mjestu Mira (Venecija, Italija), a veći je dio svog života djelovao u Lovranu. Duž tog obalnog dijela Kvarnera, koje je tradicionalno međunarodno turističko odredište, i dan danas su vidljivi njegovi stilski tragovi: studije su pokazale da se radi o velikom broju njegovih zdanja, od kojih je dio njih i danas u dobrom stanju, dok dio zdanja zahtijeva obnovu ili je pak zauvijek izgubljen.

Prvi izvidi u javnim arhivima u pokrajini Veneto, zatim u Kopru (gdje su Maguolova djela bila izložena na izložbi Esposizione Universale 1908. godine) te u Hrvatskoj, kao i istraživanja obiteljskih arhiva nekolicine daljnjih rođaka arhitekta, iznjedrili su korisnu dokumentaciju. Jedan rijedak bibliografski izvor, vrlo važan za uspjeh ovoga projekta, je knjiga Mirjane Peršić tiskana krajem 2002. godina, pod nazivom „Lovran – Turizam i graditeljstvo“, a koja sadrži urbanističke naznake te niz tehničkih podataka i tlocrta najznačajnijih vila, od kojih se njih tridesetak pripisuje Attiliu Maguolu. Također, jedan mali album crno-bijelih fotokopija slika iz, također, privatne arhive broji 74 Maguolova djela s denominacijom, ali ne i dodatnim podacima.

Kroz partnersku mrežu, uspostavljenu u sklopu projekta te na temelju dodijeljenih obaveza istraživanja sakupljen je temeljni – tekstualni i slikovni materijal čime je konačno omogućena organizacija Dana međunarodnog istraživanja (studija).
Nositelji projekta Venecijanska arhitektura na području Istre i Kvarnera: Lik i djelo Attilia Maguola su Općina Lovran, Regija Veneto u suradnji sa partnerima: Zajednica Talijana Lovran, Sveučilište arhitekture IUAV iz Venecije i Povijesno društvo Primorja – Koper.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari