PREKRŠILI ODREDBU

AUTI NA KORZU (2) Vozila su imala dozvolu, ali je prekršeno važno pravilo! A tu je i presudno sigurnosno pitanje…

Foto: Screenshot video (Riportal)

“Ukoliko i dalje budu ulazili na Korzo sa svim vozilima, pristupit ćemo ukidanju izdane dozvole”, obrazložili su iz Grada Rijeke

Tijekom cijeloga dana osobna vozila mirno se, poneka s upaljena četiri pokazivača smjera, kreću Korzom – usred najstrože riječke pješačke zone – između pješaka koji se u čudu pogledavaju s pitanjem “što se to događa”.

Promet je u jednom trenutku bio toliko intenzivan da su se automobili čak i mimoilazili na Korzu, zbog čega smo dobili niz upita i protesta čitatelja koji su od nas tražili da istražimo zašto se to događa i je li Korzo – otvoreno za promet osobnih vozila!

Upit o ovom iznenadnom “upadu” motornih vozila na Korzo odaslali smo na adrese nadležnih gradskih službi, a iz Grada Rijeke vrlo brzo smo dobili odgovor koji mnogo toga objašnjava, ali i potvrđuje da se ovo – nije smjelo dogoditi.

Što se tiče današnjeg ulaska vozila na Korzo te opravdane zabrinutosti građana, obavještavam vas da navedena vozila imaju odobrenje za ulazak u pješačku zonu Korzo, a radi potrebe dovoza proizvoda i opreme za održavanje sajma “Primorsko-goranska Kašetica” – autohtoni proizvodi Primorsko-goranske županije, te za isto imaju odobrenje i dozvolu Grada.

Međutim, nije poštovana stavka koja je navedena u odobrenju, a to je da je istovremeno moguće kretanje i zadržavanje najviše dva vozila od ukupnog broja odobrenih vozila. Promptno je uspostavljen telefonski kontakt s predstavnicima sajma te su opomenuti u odnosu na predmetnu stavku. Ukoliko i dalje budu ulazili na Korzo sa svim vozilima, pristupit ćemo ukidanju izdane dozvole.”, obrazložili su iz Grada Rijeke.

Apsolutno je i stav redakcije Riportala da se organizacijom ovakvih sajamskih priredbi u samom središtu grada treba pomoći OPG-ovcima i malim privrednicima, ali ipak jedna stvar bode u oči. Iz donesenog Odobrenja za kretanje vozila pješačkom zonom, koje vrijedi od 16. do 20. lipnja ove godine, vidi se da je sudionicima sajma, a riječ je vlasnicima ukupno pet vozila, dozvoljeno kretanje Korzom vozilima – od 6 do 22 sata! Odobrenje je izdao Odjel gradske uprave za komunalni sustav-Direkcija plana, razvoja i gradnje.

Ovdje je posve legitimno i zdravorazumski postaviti najmanje četiri zanimljiva pitanja:

1. ukoliko je ovo Odobrenje izdano povodom ovoga sajma, zašto to isto pravo, barem ponekad, ne mogu ostvariti i neki drugi poduzetnici, recimo ugostitelji ili trgovci, koji djeluju na istoj lokaciji, i koji imaju već davno ustanovljene punktove za parkiranje dostavnih vozila – izvan Korza?
2. ukoliko je ovo Odobrenje već izdano, nije li moglo biti izdano na neki razumniji rok, pretpostavimo od 6-8 sati ujutro i 22-23 sata navečer?
3. ukoliko je ovo Odobrenje već izdano, zašto se sudionici sajma na Korzu vozilima ne kreću kraćom rutom, već ulaze na Korzo “kod bivše Slavice”?
4. ukoliko je ovo Odobrenje već izdano, ne bi li na mjestu ulaska vozila na Korzo – “kod bivše Slavice” – trebali biti stalno postavljeni zaštitni stupići, pa da ih u trenutku prolaska vozila netko skida i ponovno postavlja? Riječ je o jednostavnom sigurnosnom pitanju, jer Korzo inače štitimo autobusima Autotroleja u trenucima odvijanja velike Međunarodne karnevalske povorke, a u ostale dane kao da nas nije briga ili nam je svejedno hoće li neki bolesni i/li poremećeni um krenuti vozilom na riječku šetnicu.

Što se tiče našeg četvrtog pitanja, u tekstu Odobrenja koji smo dobili na uvid stoji da “zapreke na mjestu ulaska vozila u pješačku zonu uklanja dežurna osoba komunalnog redarstva” (priložen je i telefonski broj osobe), međutim u rano poslijepodne, kada smo snimali ove fotografije, “dežurne osobe komunalnog redarstva” nije bilo na vidiku, a zaštitni stupići su negdje “nestali”…

U Odobrenju je propisano i da se “vozilo može zadržati u pješačkoj zoni samo u vrijeme dovoza i iskrcaja proizvoda te postave opreme”, ali i da je “maksimalno zadržavanje vozila u pješačkoj zoni 2 sata”.

Zaključak: kada bi se došlo do toga da se doista plati čovjek koji će iz sigurnosnih razloga dizati i spuštati stupiće/rampu na ulazu u Korzo prepuno naših sugrađana, vjerojatno bi se netko i zapitao o opravdanosti ovakvog Odobrenja za vožnju Korzom od 6 do 22 sata.