KAKVA POŽRTVOVNOST!

BAŠKA: Bura, valovi, onesviješteni čovjek u podivljalom moru! Pogledajte spasioce na djelu na otoku Krku

Spasili su 570 ljudskih života, educirali više od 2900 spasilaca, a danas su na otoku Krku proslavili 25. rođendan!

Riječ je o Spasilačkoj službi Crvenoga križa koja je u pokaznoj vježbi demonstrirala što zna i s kojom opremom raspolaže.

Više u VIDEOPRILOGU:

“Ovo bi trebalo biti što češće, ovo su odlične stvari jer što više odradimo ovih vježbi jednostavno smo bolje pripremljeni”, rekao je spasilac Sandro Eremija za RTL.

Nema predaha, u moru je onesviještena osoba. Spasilac na skuteru, nakon opreznog manevriranja, izvlači čovjeka.

“Sama vožnja je i adrenalin, ali treba dovoljno i znanja i snage da bi se uopće moglo kontrolirat ovakvo plovilo”, kaže Sebastijan Labinjan, koordinator Službe spašavanja života na vodi Istarske županije.

Idealno za mjesta na koje je teško doći s velikim čamcem. U 25 godina osposobljeno je 2900 spasilaca.

“Sjajno, kakva požrtvovnost, kakav prikaz mogućnosti i to u nenaručenim realnim uvjetima što je zapravo ključno”, rekao je Darko Vrkljan, predsjednik Zbora instruktora Hrvatskog Crvenog križa.

“Volim pomagati ljudima, 15 godina sam bio volonter, sad sam profesionalac u Crvenom križu, volim ovaj poziv”, rekao je spasilac Krunoslav Špajdl.

“Čim sam navršila 18 godina odlučila sam da ja želim i da moram završit ovaj tečaj”, rekla je spasilkinja Lora Pevec.

Spasilačka postaja s kompletnom opremom zasad postoji u Dubrovniku, a cilj je pokriti gradove duž obale.

“Košta oko 400 tisuća kuna i to je nešto što želimo promovirati, ukazati gradovima, da je to veliki iskorak po pitanju sigurnosti na plažama”, objasnio je Robert Markt, izvršni direktor Hrvatskog Crvenog križa.

Crveni križ educirao bi spasioce i pružio gradovima svu podršku kako bi se dostigli najviši svjetski standardi. Jer danas je turistima sigurnost ključan prioritet pri odabiru destinacije za odmor, donosi Maja Brkljača za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari