NAKON ČAK 800 GODINA

“BOŽIĆNA ZVIJEZDA” SNIMLJENA S VIŠKOVA! Pogledajte kako se sinoćnja konjunkcija planeta vidjela s riječkog područja!

Foto: Printscreen

Pojava se manifestirala, gledana s raznih lokacija na Zemlji, kao da je riječ o jednoj vrlo žarkoj zvijezdi, jasno vidljivoj na jugozapadnom dijelu neba

Pojava konjunkcije dvaju najvećih planeta u Solarnom sustavu zadnji je put zabilježena 4. ožujka 1226. godine!

Nakon čak 800 godina, na nebu iznad Zemlje pojavila se “Božićna zvijezda“, što znači da je došlo do konjunkcije, odnosno približavanja Jupitera i Saturna – naravno relativno, s obzirom na pogled sa Zemlje.

Dva najveća planeta Sunčevog sustava, gledano sa Zemlje, toliko su se “približila” 21. prosinca da su izgledala poput “dvostrukog planeta”.

Unatoč lošem, oblačnom vremenu, pojava se mogla na trenutke uočiti sinoć i s riječkog područja, a to je videozapisom ovjekovječila Vedrana Janeš s Viškova!

Na njezinoj snimci, dvije planete izgledaju kao dva mjeseca koja se u jednom trenutku susreću i tvore zaista veličanstven prizor koji se viđa jednom u stotinama godina!

Pogledajte video koji je snimila Vedrana Janeš s Viškova:

Nešto ranije istoga dana, u ponedjeljak, snimila je i ovo:

Sljedeća takva konjukcija bit će 2080. godine.

Konjukcija zvijezda moguće je objašnjenje i “Božićne” ili “Betlehemske zvijezde”. Naime, prema Evanđelju po Mateju zvijezda je Sveta tri kralja dovela u Betlehem gdje se rodio Isus. Neki znanstvenici vjeruju da je ta pojava mogla biti rijetka trostruka konjunkcija Jupitera, Saturna i Venere.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari