D403

Probijen tunel Podmurvice, najsloženiji zahvat na budućoj državnoj cesti D403

01.12.2021., stadion Maksimir, Zagreb - Utakmica cetvrtfinala hrvatskog nogometnog kupa, GNK Dinamo - HNK Rijeka. Kevin Theophile Catherine, Bartol Franjic, Danijel Zagorac, Josip Drmic Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Danas su probijeni zadnji metri kamenog materijala koji je razdvajao dvije strane portala tunela Podmurvice koji se gradi se u sklopu projekta izgradnje državne ceste DC403 od čvora Škurinje do luke Rijeka

Iskop tunela Podmurvice izvodio se primjenom novoaustrijske tunelske metode (NATM).

Druga faza iskopa tunela, u podnožju tunela, planira se završiti do svibnja ove godine. U međuvremenu je započela i ugradnja hidroizolacije, kao i betoniranje završne obloge s južne strane. Izvodi se i iskop interventnih izlaza, a trenutno je od ukupnih 850 metara iskopano oko 150.

Ministar Oleg Butković, koji je zajedno s predstavnicima naručitelja i izvođača nadgledao proboj tunela, istaknuo je kako je iznimno zahvalan i zadovoljan budući je do probijanja tunela došlo mjesec i 24 dana ranije od predviđenog roka.

„Osim ovog projekta, mi danas u Hrvatskoj provodimo velike infrastrukturne projekte, od Pelješkog mosta, gradnje Vc koridora, luka, lučica, velikih željezničkih projekata. Ovo je jedan od tih velikih projekata koji je bitan za razvoj riječke luke, Zagrebačke obale, koja je uspješno odabrala svog koncesionara, te u tom smislu zahvaljujem Lučkoj upravi, a posebno Vladi i predsjedniku Vlade, koji su pružili ogromnu podršku prilikom realizacije ovako velikih i važnih projekata. Realizaciju ovog projekta možemo zahvaliti i europskim fondovima jer smo kao država pokazali da znamo pripremati i provoditi projekte koji se financiraju od strane EU.“, istaknuo je ministar Butković.

Ministar se također zahvalio i Gradu Rijeci na jako dobroj suradnji koja može biti primjer kako pripremati ovako velike projekte. „Projekt se nastavlja dalje te bi njegov završetak trebao biti u sljedećoj godini, u ljeto 2023. Vjerujem da neće biti nekih nepredviđenih okolnosti koje će usporiti završetak ovog projekta, a sve kako bi luka Rijeka postala ono što i treba biti, najveća luka na sjevernom Jadranu.“ zaključio je ministar.

Zadovoljstvo napretkom radova na državnoj cesti D403 i probojem tunela Podmurvice koji se dogodio mjesec i pol dana prije planiranog roka izrazio je i riječki gradonačelnik Marko Filipović.

„Ovaj projekt je dpotvrda kako je Rijeka trenutno najveće gradilište u Hrvatskoj. Zahvaljujem ministru Butkoviću i resornom ministarstvu, Hrvatskim cestama kao investitoru, te izvođačima radova i svim sudionicima gradnje na poštivanju zadanih rokova. Bude li i dalje sve išlo po planu, u lipnju iduće godine ova bi cesta trebala biti puštena u promet, vjerujem, na zadovoljstvo svih građana, ali i gospodarskih subjekata na ovom našem području. Ovom cestom luka Rijeka će se spojiti sa čvorom Škurinje, sa mrežom Hrvatskih autocesta čime će Rijeka postati i ishodišna točka europskih koridora što je dio naše lokalne, ali i državne strategije. Također, ova cesta postaje i dio mreže gradskih cesta, jer će na nju biti priključene i Zvonimirova i Baračeva ulica tako da će pridonijeti značajnom rasterećenju prometa u zapadnom i centralnom djelu grada“, rekao je Filipović.

Foto: Pixsell/ Goran Kovacic

Podsjetimo, Hrvatske ceste kao investitor radova potpisale su 456 milijuna kuna vrijedan ugovor 18. lipnja 2020. godine sa zajednicom izvođača radova, dok je Izvođač službeno uveden u posao 4. rujna iste godine. Predmetnu dionicu gradi zajednica gospodarskih subjekata tvrtki: KOLEKTOR CPG  iz Slovenije, GP KRK iz Hrvatske te EURO-ASFALT  iz Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić istaknuo je kako je ovaj projekt primjer kako se zajedničkim snagama svih zainteresiranih strana veliki projekti mogu realizirati u prihvatljivim rokovima, unatoč svim izazovima. „Želim zahvaliti resornom ministarstvu, Gradu Rijeci i svim sudionicima u izgradnji, ali bih se ujedno zahvalio i građanima na strpljivosti, uz  ispriku na buci koju smo proizvodili prilikom radova. Na žalost, ona je bila neminovna, ali obećavam im da će trajati još samo jedno kratko vrijeme“, zaključio je Škorić.

Foto: Pixsell/ Goran Kovacic

Nova državna ceste DC403 znatno će rasteretiti gradske prometnice od teretnog prometa prema Luci Rijeka i kontejnerskom terminalu Zagrebačka obala te će građanima Rijeke donijeti bržu poveznicu između zapadnog dijela centra Rijeke i riječke obilaznice, čime će se isto tako rasteretiti promet u centru grada. Dovršetak svih radova očekuje se do kraja lipnja 2023.godine, te zasada radovi idu planiranom dinamikom.

Foto: Pixsell/ Goran Kovacic

Cilj projekta jest izravno povezivanje novog terminala na europsku autocestovnu mrežu. Zajedno sa željezničkim projektom, nova državna cesta čini okosnicu multimodalnog povezivanja. Radi se o brzoj prometnici, ulici, koja prolazi gusto naseljenim područjem grada, sa dvije svrhe od kojih prva podrazumijeva povezivanje novog lučkog terminala – Zagrebačke obale s autocestom, a druga povezivanja naselja Škurinje – Podmurvice – Mlaka. Ukupna duljina ceste je oko 3 km, s dva čvorišta i oko 500 metara spojnih cesta. Širina ceste je promjenjiva, na najvećem dijelu trase bit će trotračna, dok će spojevi na mrežu gradskih ulica biti izvedeni s dvije trake.

Foto: Pixsell/ Goran Kovacic

Na trasi buduće državne ceste DC403, koja je gotovo u potpunosti iskopana, trenutno se izvode radovi na izgradnji kružnog raskrižja u čvoru Škurinje, na riječkoj obilaznici, kao i izgradnja potpornih zidova te radovi na električnim instalacijama i instalacijama vodovoda, kanalizacije, oborinske odvodnje te plina. Dovršena je izvedba stupova na željezničkom podvožnjaku Piopi, a započelo se i sa izvođenjem nosive konstrukcije za željeznicu.

Foto: Pixsell/ Goran Kovacic

Na vijaduktu Piopi, od 10 raspona, betonirana su prva dva, dok se treći priprema za isto. Istovremeno se izvode radovi na preostalim temeljima i stupovima vijadukta. Izvedena je kompletna konstrukcija vijadukta Mlaka na spojnoj cesti od DC403 do Zvonimirove ulice, a preostaje za izvesti kolnička konstrukcija i pješački hodnici s opremom.

Još nisu započeti radovi na kružnom raskrižju na Mlaci te na rekonstrukciji raskrižja sa Zvonimirovom ulicom, a što se očekuje kroz nekoliko mjeseci kada se operativno postignu uvjeti za njihovo izvođenje. 

*Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativni program “Konkurentnost i kohezija” 2014.-2020.

Foto: Pixsell/ Goran Kovacic
Foto: Pixsell/ Goran Kovacic
Foto: Pixsell/ Goran Kovacic
Foto: Pixsell/ Goran Kovacic
Foto: Pixsell/ Goran Kovacic
Foto: Pixsell/ Goran Kovacic
Foto: Pixsell/ Goran Kovacic
Foto: Pixsell/ Goran Kovacic
Foto: Pixsell/ Goran Kovacic
Foto: Pixsell/ Goran Kovacic
Foto: Pixsell/ Goran Kovacic

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari