HOĆETE LI KUPOVATI?

Dosad neviđeno! Kupci će moći kupiti odjeću, odnijeti doma, probati i – vratiti!

Idi na originalni članak
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Trgovci i dalje zbunjeni uputama: ‘Ne znamo sasvim sigurno kako će to izgledati, ali prilagodit ćemo se’

Oglas

Više u VIDEOPRILOGU:

Trgovine i uslužne djelatnosti koje ne rade u šoping centrima sutra otvaraju vrata. Dio vlasnika još je zbunjen mjerama, i nikome zapravo nije posve jasno kako će sve funkcionirati.

Dezinfekcija, rad sa zaštitnom opremom, pauze među smjenama, kupovina odjeće bez probe, no, bez obzira na prepreke jedva čekaju ponovno otvorenje.

Odijela su spremna. Nakon 40 dana od sutra će biti ponovno dostupna kupcima, baš kao i vlasnik obrta za po mjeri skrojiti im odjeću.

“Mi imamo specifičan problem u krojačkoj struci gdje ne možemo davati našu robu da se proba kod kuće jer ako mi ne vidimo probu naša mušterija s njom ne može ništa. Taj dio nam je nejasan jer mi moramo napraviti probu ne radi se u garderobi nego u otvorenom prostoru, u smislu ovih 30 kvadrata. Mislim da to ne bi trebao biti problem”, rekao je Mirza Šabić, vlasnik obrta Muška moda Šabić.

No, u drugim trgovinama odjećom to će biti problem jer kupovati će se bez probe.

“Za sada su nam garderobe zatvorene, kupci će moći kupiti odjeću, odnijeti doma, probati i ako ne odgovara, mi ćemo odjeću pažljivo skladištiti i dezinficirati prije nego se vrati u prodaju, kako će to izgledati za sada još ne znamo sasvim sigurno, ali ćemo se prilagođavati”, poručila je Martina Vrdoljak Ranilović, kreativna direktorica u Varteksu.

Dok trgovine nisu radile, dio ih je poput malih obrtnika bio sasvim bez prihoda, dio se prilagodio poput Varteksa koji je počeo raditi na novoj kolekciji, ali i šivati platnene maske.

A u ponovno otvorenim trgovinama i prodavači će biti drukčije opremljeni.

“Svi će naši trgovci komunicirati s kupcima sa zaštitnim rukavicama i maskama”, rekla je Vrdoljak Ranilović.

Oni koji će raditi u dvije smjene u pauzi, trebati će prostor dezinficirati.

“Svrha te pauze između 14 i 15 sati je da se ne susreću i ne križaju djelatnici međusobno, da u to vrijeme dućan bude prazan da bi se moglo obaviti čišćenje i dezinfekcija upute za čišćenje i dezinfekciju su na web stranicama HZJZ-a”, rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

A da olakšaju dnevni ritam dio trgovina raditi će u jednoj smjeni, poput velikog lanca salona namještaja, prostore će dezinficirati, a na ulaze već su postavili obavijesti o držanju razmaka.

“Mi ćemo dezinficirati sva mjesta gdje dolazi više kontakata, svakih sat vremena će čistačice dezinficirati kvake, drške, a te radne stanice će sami trgovci dezinficirati i rukonasloni na stolicama, sav namještaj se ne može, a svaki dan dezinficirati cijeli prostor”, izjavio je Matija Mandić, direktor prodaje i marketinga u Lesnini Hrvatska.

Završno čišćenje prije ponovnog otvaranja vrata, jer prašine se od 19. ožujka nakupilo. I na kraju sređivanje izloga i život trgovina drukčiji nego ikad može početi.
Ivana Franić

Exit mobile version