ZA ''ONE DANE'' U MJESECU

Filozofski fakultet u Rijeci studenticama osigurao besplatne higijenske uloške

Screenshot Kanal RI - Riportal

Riječka nevladina udruga Pariter pokrenula je online peticiju za smanjenje poreza na mensutrualne potrepštine sa 25 na 5%.

Iako su inicijativu podržale saborske zastupnice, cijela stvar nažalost nije prošla u Saboru ali su riječke studentice Filozofskog fakulteta među prvima dobile besplatne uloške.

Menstrualno siromaštvo je prisutno u Hrvatskoj, i mnoge si žene ne ne mogu priiuštiti higijenske uloške i tampone, govore to podaci dobiveni u istraživanju provedenom na 6000 ispitanica diljem Hrvatske.

Više u VIDEOPRILOGU:

Novinarka: MIRJANA MAROHNIĆ
Snimatelj: IGOR PAULIĆ
Montažer: DORIAN CAR FLAVIANO

“Na razini EU postoje već preporuke da se porezne stope smanjuju ili ukinu, no unatoč tome naša vlada odbila je prijedlog saborskih zastupnica da se smanji ova porezna stopa”, ističe Tijana Naglić, koordinatorica programa za ljudska prava u udruzi Pariter.

Iako do poreznog smanjenja još nije došlo, ova je inicijativa ipak urodila plodom pa riječke studentice za one dane u mjesecu imaju osigurane besplatne uloške.

“Nama je drago da je ovo istraživanje potaklo niz škola, niz jedinica lokalne i regionalne samouprave da uvedu besplatne higijenske potrepštine”, dodaje Tihana Naglić.

Filozofski fakultet je podupro potporu koja je krenula sa Sveučilišta, odnosno od Sveučilišnog studentskog zbora.

“Riječ je o jednoj zanimljivoj inicijativi koja je šira od same ove a koja očito pokazuje da su studenti spremni sudjelovati u akciji koja ima i socijalnu i rodno osvještenu komponentu i zapravo određenu praktičnu komponentu”, ističe Dubravka Božić Bogović, prodekanica za nastavu i studente na Filozofskom fakultetu u Rijeci.

Studentice Filozofskog fakulteta inicijativu zdušno pozdravljaju i slažu se – ovo je super stvar!

“Nikad ne znate kad će vas ta stvar uhvatiti i super je što ima da si uzmete kad god je potrebno. Uz to, i puno djevojčica u srednjim školama i na fakultetima vjerovatno se bori s tim da nema uvijek za uloške tako da smatram da bi ovu inicijativu trebale pruzeti i druge obrazovne ustanove.”, mišljenja je Vanesa Novosel, studentica Filozofskog fakulteta u Rijeci.

“Mislim da je to jako napredno i da je lijepo da nam naše sveučilište i naš fakultet to osiguravaju. Jednostavno, puno novaca se na to troši i korak je prema ravnopravnosti ipak zbog ružičastog poreza”, dodaje Mia Katalinić, studentica Filozofskog fakulteta u Rijeci

Kako bi se akcija mogla provesti, Studentski zbor je osigurao sredstva.

“Ja bih ovdje istaknuo važnost krajnjeg cilja a to je smanjenje poreza na te potrepštine na 5% i micanje kategorije luksuznog proizvoda – naime, to nisu luksuzni proizvodi”, ističe Adrijan Štivić, predsjednik Studentskog zbora Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Štivić ističe općenito važnost smanjenja poreza.

“Za studentsku populaciju može doprinijeti kvaliteti i studentskog života ali i pripremi studenata za budući rad i buduće snalaženje u životu”, dodaje Adrijan Štivić.

Još danas možete na stranicama Udruge Pariter potpisati peticiju za smanjenje porezne stope na uloške i tampone sa 25 na 5%, donosi Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari