DOKUMENTARNI FILM 'GALEB'

(VIDEO, FOTO) ART KINO: Premijerno prikazan Živkovićev dokumentarac o Titovom brodu – ‘Galebu’

Foto: Moja Rijeka

Dokumentarni film „Galeb“ redatelja i scenarista Ivana Živkovića Žike sinoć je premijerno prikazan u Art-kinu Croatia.

Film „Galeb“ donosi priču o brodu s kojim je jugoslavenski predsjednik Josip Broz Tito putovao 14 puta, posjetio 18 zemalja na tri kontinenta, pristavši u 29 luka, za što je trebao 479 dana plovidbe. Na tim putovanjima dogovorio je Nesvrstane, najveći svjetski savez zemalja nakon Ujedinjenih naroda, tadašnji treći blok Hladnog rata. U taj savez ušle su mnogoljudne svjetske sile: Indija, Indonezija i Egipat, a okupili su i veliki broj tada dekoloniziranih zemalja svijeta. Jugoslavija je bila lider Nesvrstanih, a Tito njihov vođa.

Dokumentarni film “Galeb” pritom ne valorizira, čak i ne informira potpuno o intrigantnoj povijesti, nego daje atmosferu tog vremena, politike, putovanja i egzotičnih zemalja koristeći se bogatom arhivskom građom iz tog doba.

Ivan Živković Žika hrvatski je novinar i televizijski redatelj, producent i scenarist dokumentarnih filmova. Njegov redateljski prvijenac bio je film “Ćiro”, dokumentarac o Miroslavu Ćiri Blaževiću iz 2006. godine, a režirao je i tri filma iz dokumentarne tetralogije “Varoški amarcord”.

Film “Galeb” svoju svjetsku premijeru imao je ljetos na Pulskom filmskom festivalu.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari