Gorani u problemima: Žive u šumi, a drva plaćaju kao Zagrepčani

Cijena je otprilike 4200 kuna, s time da tu nije uračunato piljenje, cijepanje, spremanje

Iako nije sezona grijanja, mnogima su glavna preokupacija drva. Onaj tko ih je nabavio mora ih spremati, tko još nije, kako vrijeme odmiče, platit će ih skuplje.

Puno je posla i s pet metara, što je Goranima smiješno jer im za sezonu treba četverostruko više. Ono što im nije smiješno, nego ih ljuti – jest cijena. Iako žive usred šume, drva plaćaju kao na primjer Riječani ili Zagrepčani.

I dok su svi protiv poskupljenja grijanja, Vlada šuti

Jelena Mihelčić iz Delnica već je za simu spremila sedamnaest kubika drva. Naručena su u delničkoj šumariji u trupcima jer ne prodaju metrice.

“Već se u osmom mjesecu zna naložiti prva vatra za grijanje ako zahladi, naručili smo ovo ljeto 12 kubika drva. Cijena je otprilike 4200 kuna s time da tu nije uračunato piljenje, cijepanje, spremanje”, kaže Jelena.

Delnička podružnica Hrvatskih šuma ima 14 šumarija od Gorskog kotara, preko Platka, Grobnika do Klane. Građani svake godine od njih naruče 30 tisuća kubika.

“Cijena ogrjevnog drva sa prijevozom kamionima Hrvatskih šuma 355 kuna po kubiku, s time da vam u jedan kubik ide 1,45 odnosno jedan i pol metar prostorni”, rekla je Ivana Pečnik Kastner, voditeljica Uprave Hrvatskih šuma podružnice Delnice.

Na području Gorskog kotara drva za zimu u šumariji kupi 3300 kućanstava. To znači da na kućnu adresu dođu ogromni trupci koje Nevenka ne može ni zagrliti.

“Mi imamo centralno pa nam treba ispiliti na 30 centimetara kad je trupac ispiljen onda se kalaju ta drva”, rekla je Nevenka Petranović iz Delanica.

To je najmanje tjedan dana dobroga posla i znoja, a u finalu će imati 20 metara za loženje. Ili se ubiti od posla ili papreno platiti. Zato na količinu od pet metara koliko se potroši u gradu, odmahuju rukom.

“Mi se smijemo i u pravilu smo ogorčeni jer mi ovdje drva plaćamo kao i oni u Zagrebu”, požalila se Nevenka.

Tko ih još nije naručio, mora znati da će im sada cijena rasti i do 20 posto. Ne toliko, ali s prvim danom rujna im poskupljuju i peleti.

“Razlika u tim nekim cijenama će bit 8 do 10 posto”, rekao je Josip Miloš, voditelj operative Tvornice peleta u Delnicama

Potražnja za peletima raste, kao i broj tvornica. U Gorskom kotaru u desetak ih je godina otvoreno 12. Umjesto 20 metara drva treba oko pet tona peleta.

“To je nekih 9000 kuna, tako kad usporedite cijenu kad ljudi ispile trupce i pospreme, plate piljenje, cijepanje to vam je tu negdje, malo možda nekih 5 posto je skuplji pelet”, kaže Miloš.

Čišći je energent, ali teško je građanima s mršavim novčanicima misliti i na ekologiju.
Maja Brkljača

Više u VIDEOPRILOGU: