GORSKI KOTAR: Bračnom paru migranti upali u kuću dok su spavali! ‘Mogli su nas ubiti? Samo sam plakala’

Očajni mještani hitno traže reakciju vlasti i policijsku zaštitu jer tvrde imaju pravo na normalan i siguran život

Mještani najvišeg naseljenog mjesta u Hrvatskoj na meti su migranata. Stanje je od ovog tjedna neizdrživo. Samo od jučer migranti su upali u pet kuća u Begovom Razdolju, a u jednoj od njih vlasnici su spavali.

Očajni mještani hitno traže reakciju vlasti i policijsku zaštitu jer tvrde imaju pravo na normalan i siguran život u svojoj domovini.

Očajna Mirna pali prljavi veš i odjeću koju su migranti ostavili nakon provale. Gore i deke koje su neznanci koristili. Ukrali su joj odjeću, cipele i putne torbe, razbili dvoje vrata, ormar, ali puno više, kaže, bole poderane slike djece s pričesti i slomljeni križ.

“Od mene više pomoći nema”

“Tužna, gorčina, bez riječi evo, teško je to. Ja sam do sad uvijek ih žalila, treba ljudima pomoć, ali kad sam vidjela što rade mogu vam samo reći ne, od mene više pomoći nema”, kazala je Mirna Jardas iz Begova Razdolja.

Šokiran je i bračni par na pragu devedesete. Spavali su kada su migranti upali kroz prozor špajze i skršili je. Dijelio ih je samo zid, pa od jučer ujutro ne mogu doći k sebi.

“Je li su nas mogli ubiti? To, drugo mi nije bilo. Samo sam plakala, ne smijem se sjetiti”, kazala je Štefica Gržanić iz Begova Razdolja.

“Ja sam rekao i policiji… A da se je što dogodilo i da sam ga ja, na primjer ubio? A on mi je rekao: pa ne bi ga valjda ubio. A ne bi ga ubio, ali…”, priča Ivan Gržanić iz Begova Razdolja.

“Njih četvorica su kao specijalci krenuli prema šumi”

Par kuća dalje jutros nova drama. Vlasnici vikendice su u Zagrebu, ali susjedi su na livadi primijetili tenisice i provaljena vrata. Unutra nisu mogli jer je kvaka bila vezana špagom, a onda su čuli komešanje.

“Prije nego što je policija došla, njih četvorica su kao specijalci krenuli prema šumi, gore u brdo. Međutim, krenuli smo za njima trčati, pošto su imali četiri torbe, svi, ovog zadnje falilo je dva tri metra, mogao sam uloviti ovog zadnjeg, ali sam vidio da predzadnji ima nož kod sebe od jedno 30 centimetara i onda sam odustao”, rekao je Renato Karlović iz Begova Razdolja.

Migranti, sve dečki na pragu tridesete, nisu stigli spakirati sve svoje stvari. Ostalo im je i nešto konzervi, svoju prljavu odjeću zamijenili su čistom iz ormara.

“Jedino tražimo zaštitu da vidimo na koji način nas može policija zaštititi da mirno živimo. Devedesete smo dežurali, zna se od koga, a sada od crnog vraga”, kaže Zvonko Francisković iz Begova Razdolja.

Iznad naselja, planinarska kuća pretvorila se u kolodvor. Nakon što su je migranti prije mjesec i pol demolirali, svi prozorska okna su zatvorena daskama. Uzalud jer su i njih migranti počupali nebrojeno puta.

“Imamo u planu staviti metalne rešetke ako će uopće i to pomoći, koliko bude pomoglo, ali onda ako stavimo rešetke bojimo se čak da će nam zapaliti, ako ne budu mogli unutra”, rekao je tajnik Planinarskog društva Bijele stijene Josip Mataja.

U Begovu Razdolju od jutros se miješaju kiša i snijeg, temperatura je 0 pa mještani strahuju kako će migranti noćas natrag u mjesto. O slučajevima iz Begova Razdolja pitali smo Policijsku upravu primorsko-goransku, a njihov odgovor prenosimo u cijelosti.

“PP Delnice u posljednja dva dana nije zaprimila niti jednu prijavu fizičke ili pravne osobe vezano za provale u objekte na području Begovog razdoblja. Policija je zaprimila 3 dojave o provalama u kuće i vikend kuću. Provedenim očevidima utvrđeno je da je riječ o kaznenim djelima narušavanja nepovredivosti doma te oštećenja tuđe stvari.Prema saznanjima i tragovima na mjestu događaja kojima za sada raspolažemo počinitelji nisu poznati i ne možemo sa sigurnošću tvrditi je li riječ o migrantima kao počiniteljima. Također Vas obavještavamo kako policija redovito provjerava svaku dojavu o provalama te će nastaviti s provođenjem potrebnih mjera i radnji u cilju otkrivanja i procesuiranja svih kažnjivih radnji, kao i suzbijanju ilegalnih migracija”, stoji u odgovoru PU primorsko-goranske.

Maja Brkljača

Više u VIDEOPRILOGU:

 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari