IMA LI RAZLOGA ZA ZABRINUTOST?

Građani Rijeke i okolice žale se na kvalitetu zraka. Ima li to veze s ratom u Ukrajini?

Ilustracija: Hrvoje Skočić/Riportal

Dio građana počeo je nagađati kako je uzrok loše kvalitete zraka rat u Ukrajini.

Posljednjih dana građani Rijeke i okolice žale se na kvalitetu zraka.

Na društvenim mrežama dio građana je počeo nagađati kako je uzrok loše kvalitete zraka – rat u Ukrajini.

Odgovore o kvaliteti zraka ekipa Kanala Ri doznala je u županijskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo.

Više u VIDEOPRILOGU Kanala Ri:

Novinarka: MONIKA INJAC
Snimatelj: IGOR PAULIĆ
Montažer: DORIAN CAR FLAVIANO

Posljednjih dana građani Rijeke I okolice žale se na kvalitetu zraka.

“Više prašine se vidi po površinama, staklenim, lakiranim…Ja sam na Podmurvicama gore, nema baš….”.

“Nema prekoračenja graničnih vrijednosti, ali isto tako se može uočitI da su koncentracije ledbećih čestica u zraku donekle povišene I isto tako konstracije prizemnog ozona su na nešto većim razinama nego što je uobičajeno za ovo doba godine.”, otkriva Goran Crvelin,tehnički voditelj Zdravstveno-tehnološkog odjela NZZJZ PGŽ za Kanal Ri.

Više je uzroka. Prvi je sušno razdoblje.

“Posljednja kiša u Rijeci je pala prije više od mjesec dana. Negdje 25. i 26. veljače palo je malo kiše, otprilike jedna kiša, a nešto značajnija kiša pala je od 21. na 22. veljače.”, kaže Ivan Novak, meteorolog DHMZ-a.

Drugi razlog su epizode pustinjskog pijeska.

“Treći razlog su razdoblja velike osunčanosti. U zadnjih 10, 15 dana imamo jako lijepo vrijeme, i onda su fotokemisjke reakcije u atmosferi nisu uobičajene za ovo doba godine, nego su izraženije nego što bi trebale biti. Sva ta tri faktora utječu na to da ljudi osjećaju da je zrak teži, vidi se i na automobilima, na robi koja se suši.”, dodaje Goran Crvelin,tehnički voditelj Zdravstveno-tehnološkog odjela NZZJZ PGŽ.

Na društvenim mrežema građani su počeli nagađati I da je uzrok loše kvalitete zraka rat u Ukrajini.

“Nije definitivno rat u Ukrajini uzročnik ovog vremena ja bi rekao da je nepovoljna bio metereološka prognoza trenutno.”, zaključio je Goran Crvelin.

Dolaskom kiše situacija sa zrakom će se sigurno promijeniti.

“Glavninu kiše očekujemo tijekom sutrašnjeg dana, danas do kraja dana i sutra ujutro tek ponegdje kiša, dolazi do jačeg pogoršanja s kišom, pljuskovima i grmljavinom, najveći kišni val očekuje se upravo u tom razdoblju, drugi dio srijede, prvi dio četvrtka.”, dodaje meteorolog DHMZ-a Ivan Novak.

OFF: Promjenjivo vrijeme uz povremenu kišu i pljuskove te niže temperature očekuju se sve do kraja tjedna, donosi Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari