ZIMA URANILA

Hoće li Energo mijenjati cijene? Anketirani Riječani otkrivaju je li im hladno i kako se griju

Screenshot Kanal RI

Zbog niskih temperatura u večernjim satima i hladnijeg vremena koje se predviđa za naredni period, riječki Energo kreće sa sezonom grijanja

Ako je suditi po društvenim mrežama i dimu iz dimnjaka, ovih dana i u Primorju je krenula sezona grijanja. U Gorskom kotaru gdje su ovog vikenda zalepršale i prve ovosezonske snježne pahulje grijanje je krenulo puno ranije.

“U ovo doba me iznenadilo, ne mene nego svih vjerojatno.”, kaže jedan Riječanin za Kanal RI.

“Nama zgrada još uvijek nije upalila grijanje, očigledno je i njih iznenadilo, a ja se trenutno grijem na struju, upalila sam si pećicu koju imam jer je bilo prehladno”, požalila se Riječanka.

“Još uvijek ne grijemo, ubrzo ćemo, malo temperiramo kuću. Grijemo se na kruto gorivo, drva i struja…”, govori Riječanka.

A cijene drva narasle su na 450 kn po kubnom metru. Energo prati temperature i ako je uzastopna tri dana u 21 sat ona niža od 12 C kreću sa grijanjem.

Više u VIDEOPRILOGU:

Novinarka: DOLORES VLAHOV PAULIĆ
Snimatelj: DOMINIK DUDIĆ
Montažer: DORIAN CAR FLAVIANO

“Zbog najavljenog zahlađenja naredne dane Energo je donio odluku da će tijekom današnjeg dana postupno početi uključivati grijanje na toplinskom sustavu grada Rijeke s čime će riječke toplane prijeći na zimski način rada”, kaže Iva Kapš iz Službe za odnose s javnošću i marketing Energo.

Zgrade koje se još ne žele grijati mogu samostalno donijeti odluku da njihove podstanice ostanu isključene, neovisno o službenom početku sezone.

Nalazimo se u Toplani Kozala, ona radi tijekom cijele godine što bi značilo da stanovnike opskrbljuje i toplom vodom, međutim upravo od danas nudi i grijanje. Ovih osam nebodera koji se nalaze uokolo, a i OŠ u neposrednoj blizini od danas imaju grijanje i bit će im puno toplilije u stanovima i učionicama.

Na pitanje hoće li se i i Energo priključiti galopu rasta cijena, Iva Kapš iz Energa poručuje: “Na radost naših korisnika s obzirom na sva ova poskupljenja cijena toplinske energije ostat će nepromijenjena u ovoj sezoni grijanja”.

Za kućanstva ona iznosi 37 lipa po kWh bez PDV-a.

“Zadržavanje iste cijene toplinske energije, unatoč rastu cijena sirovina prirodnog plina i nafte, omogućeno je zbog nedavnih ulaganja u proizvodne pogone i distributivnu mrežu” istaknuli su iz Energa, donosi Kanal RI.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari