UZ KOGRES I ČIŠĆENJE PODMORJA

I ovoga vikenda se ronilo! Iz Centra Zamet odaslane jake poruke o razvoju ronilačkog turizma u Hrvatskoj

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Ronilački turizam u Hrvatskoj nije dovoljno razvijen, a riječ je o cjelogodišnjoj ponudi i turistima visoke platežne moći, poručeno je s Hrvatskog ronilačkog kongresa održanog u Rijeci

Ronilački turizam može postati jedna od glavnih grana hrvatskog turizma. Glavna je to poruka s Hrvatskog ronilačkog kongresa održanog u Sportskom centru Zamet.

“Mi imamo ljepote, imamo resurse, imamo ronilačke centre, ronilačke klubove, I odista nam treba relevantan zakonodavni okvir”, kaže Andrea Vedrina, organizatorica kongresa, za Kanal RI.

Više u VIDEOPRILOGU:

Novinarka: MONIKA INJAC
Snimatelj: DOMINIK DUDIĆ
Montažerka: ESTA DEŠPOJA

“Nažalost, nismo uopće iskoristili ni desetak posto onog šta nam se nudi, ni onog što možemo. Godišnje u Jadranu po nekim našim pokazateljima imamo preko 2 milijuna urona, to je jedna grana koja raste 700 posto godišnje.”, otkriva Rene Cipovec, predsjednik ronilačkog kluba Nemo-Adriatic.

Riječ je o cjelogodišnjoj grani turizma, a ronjenjem se bave uglavnom turisti visoke platežne moći.

“U Europi vam je oko 8 milijuna ronioca, roni se čitave godine, 365 dana u godini. Hrvatska je prekrasna, imamo prekrasne lokacije, imamo tu sreću u nesreći da su tu bila dva svjetska rata, pa imamo iz 1. svjetskog rata, iz 2. svjetskog rada, pa antičke olupine…”, ističe Rene Cipovec.

Uz ronilački turizam razgovaralo se I o drugim temama vezanima za ronjenje, a kongres je okupio sudionike iz Hrvataske, Slovenije, Italije, Srbije te Bosne i Hercegovine.

“Provodi se u cilju razmjene znanja, I iskustva, sa relevatnim stručnjacima iz različitih područja I područja rada.”, ističe organizatorica kongresa Andrea Vedrina.

Zadnjeg dana kongresa, to jest danas, održana je I velika ekološka akcija čišenja podmorja na šest lokacija diljem Kvarnera.

“Bit će preko 200 sudionika na šest lokacija, čistit ćemo podmorja u Rijeci, u Bakru, u Kraljevici, Selcu, Crikvenici I Novom Vinodolskom. To je da senzibiliziramo javnost da se otpad ne baca u more.”, ističe Rene Cipovec, predsjednik ronilačkog kluba Nemo-Adriatic.

Partneri 2. izdanja Hrvatskog ronilačkog kongresa su Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Grada Rijeke i Turistička zajednica Kvarnera, donosi Kanal RI.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari