"ZAOSTAJEMO ZA PROSJEČNOM PLAĆOM U RH"

Video | Idu li radnici riječkog KD Vodovod i Kanalizacija u štrajk?

Screenshot Kanal Ri - Pixsell

Punih sedam mjeseci odnosno od kada im je istekao kolektivni ugovor sindikat VIK-a Rijeka pokušava s poslodavcem pronaći dogovor kako bi se poboljšali materijalni uvjeti rada.

“Zaostajemo za prosječnom plaćom u Hrvatskoj i smatram da je to za ovaj grad i za ove ljude koji rade u ovoj tvrtki jednostavno nedopustivo”, kaže Ivo Tomljanović, povjerenik sindikalne podružnice SZVOH-a u KD Vodovod i kanalizacija za Kanal Ri.

Tri su mirenja propala i sada postoji samo mogućnost dogovora koji moraju biti isključivo u interesu zaposlenika, kazao je Tomljanović.

Više u VIDEOPRILOGU:

Novinarka: MIRJANA MAROHNIĆ
Snimatelj: IVAN BANOVIĆ
Montažer: KRISTIJAN LAJŠIĆ

“Cilj je povećanje plaće jer od plaće svi živimo. Svjesni smo inflacije, svjesni smo poskupljenja života i jednostavno plaće to moraju pratiti”, kaže sindikalist Tomljanović.

Sindikat traži dakle povećanje plaće od 9,1% što je direktor ViK-a Andrej Marochini bezuvjetno i prihvatio. No, sindikat je izašao sa još 5 zahtjeva koje poslodavac i sidikat još trebaju dogovoriti.

“Druga je bila isplata 5.000 kuna neoporezivog dijela za prehranu, treća je bila odlazak u mirovinu povećanje na 30.000 kuna, četvrta je bila bezuvjetna uskrsnjica, peta bezuvjetna božićnica i šesta povećanje za jubilarne nagrade”, kaže Andrej Marochini, direktor KD Vodovod i kanalizacija

Spremni smo i na sve oblike industrijskih akcija koje uključuju i štrajk, kazao je povjerenik sindikalne podružnice.

“Ukoliko se dogovor ne postigne oko tih zahtjeva koje smo mi tražili jasno je da je zadnja opcija štrajk i u štrajk će se ići”, kaže Ivo Tomljanović, povjerenik sindikalne podružnice SZVOH-a u KD Vodovod i kanalizacija.

Direktor Marochini priznaje, zatečen sam ovom situacijom, sjednimo i stavimo sve papire na stol, pregovarajmo i razgovarajmo kako bi postigli kompromis, poziva Marochini.

“Znate, u tim situacijama i jedna i druga strana trebaju bit zadovoljne. Naši djelatnici stvarno nemaju visoke plaće, ali isto tako moramo sve to usaglasiti i iskordinirati kako bi naše poslovanje bilo redovno a kako bi oni bili minimalno zadovoljni sa onim šta su dobili”, mišljenja je direktor Andrej Marochini

Razgovori su jedina opcija za dogovor i postizanje suglasja, kazao je Marochini i svojim djelatnicima poručio:

“Da treba malo strpljenja, da dogovor kuću gradi i vjerujem da ćemo to u najkraćem roku postići to suglasje”, zaključaj je Andreja Marochinija, direktora KD Vodovod i kanalizacija, donosi Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari