PETO IZDANJE FESTIVALA

Video | Ima li u Rijeci pomaka u širem prihvaćanju LGBT osoba? Sutra počinje 5. Festival SMOQUA, zavijorit će se zastava duginih boja

Foto: Unsplash - Grad Rijeka

Prošla je 31 godina otkad je Svjetska zdravstvena organizacija homoseksualnost maknula s liste psiholoških poremećaja i proglasila da biti gej nije nešto što se može izliječiti. Seksualna orijentacija sama po sebi ne može se smatrati poremećajem.

Petu godinu u nizu u Rijeci će se održati Festival queer i feminističke kulture SMOQUA. U tri dana kroz 20-tak programa posjetiteljima će se pokušati približiti queer i feministička kultura o kojoj se jako malo govori i često je tabu.

“Svi imaju pravo voljeti koga žele i biti ono što jesu”.

“Iz osobnih iskustava I iskustava ljudi oko sebe znam da nije ugodno biti dijelom LGBT zajednice u Rijeci zbog sugrađana I sugrađanki koji odbijaju učiti već odlučuju osuđivati, naravno ne svi”, kaže Marinella Matejčić iz udruge PaRiter za Kanal RI.

Pomaka kroz godine ima, no najviše su ranjivi mladi ako se razlikuju od svojih vršnjaka po spolnoj orijentaciji ili rodnom identitetu.

“Imamo istraživanja koja govore da u Hrvatskoj svega 4 posto LGBT mladih jesu out, odnosno žive zbilja slobodno u svojim okruženjima”, svjedoči Antonija Stojanović Almesberger, voditeljica Festivala queer i feminističke kulture Smoqua.

Više u VIDEOPRILOGU:

Novinarka: ADRIANA KOŠTA
Snimatelj: DOMINIK DUDIĆ
Montažer: KRISTIJAN LAJŠIĆ

Podaci govore i kako nasilje nad lgbti osobama najčešće provodi obitelj, a nakon toga nepoznate osobe na ulici.

“LGBTI mladi se susreću sa zlostavljanjem, zadirkivanjem u školi, u obitelji nisam sigurna koliko se mogu požaliti na to jer znate netko može doći doma I reći da ga kinje u školi zbog vjerske ili nacionalne pripadnosti ali ne može doć doma I reći roditeljima da ima problema u školi zato što je gej “, primjećuje Antonija Stojanović Almesberger, voditeljica Festivala Smoqua.

Sutra će na Korzu vijoriti zastava duginih boja. Počinje Festival queer i feminističke kulture Smoqua na kojem aktivisti i umjetnici iz cijele Europe publici već petu godinu zaredom približavaju queer i feminizam u sigurnom okruženju i opuštenom ozračju.

“Queer I feministička kultura je jedna subkultura I vrijedilo bi je malo više istraživati u Hrvatskoj, meni je jako žao da ona nema sustavne podrške u Hrvatskoj, da se o njoj jako malo govori, da je često vezana za tabu”, dodaje Antonija Stojanović Almesberger.

Tema ovogodišnjeg festivala je Nemapirani teritoriji, koja u fokus postavlja pitanje tijela kao polazišne točke promišljanja granica fizičkog i materijalnog unutar patrijarhalnih struktura.

“Dolaze aktivisti, umjetnici iz raznih zemalja Europe približiti queer I feminizam publici. Imamo performanse, radionice, igre, kvizove”, otkriva Antonija Stojanović Almesberger, voditeljica Festivala Smoqua.

“Draga nam je Smoqua jer držimo da se ne može razdvojiti lgbt populacija od opće populacije jer nas ima u svim skupinama društva I stoga je nama kao udruzi važno biti dijelom ove priče”, dodaje Marinella Matejčić iz udruge PaRiter.

Program je bogat, a pozvani su svi.

“Rijeka se jako voli dičiti time da je jako tolerantna, ali znam iz bliskih iskustava da nije I da je problem kada se dvije žene drže za ruke ili si daju poljubac u obraz znaju doživjeti negativne reakcije, stoga bih rekla da Rijeka nije toliko tolerantna koliko misli”, mišljenja je Marinella Matejčić.

“Ja želim živjeti budućnost koju vidim, a to je vrijeme kad ćemo se gledat kao ljudi, a ne kroz prizmu nečije spolne orijentacije I rodnog identiteta”, govori Antonija Stojanović Almesberger, voditeljica Festivala Smoqua.

Festival Smoqua otvara se sutra u 18:30 ispred zgrade na adresi Delta 5. Organizira ga Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“ u suradnji s udrugom PaRiter, donosi Kanal RI.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari