IZ RIJEČKE BOLNICE Umirovljenik kojeg je napao medvjed: “Kost je bila vani, šikljala je krv…”

Pokušao se popeti i na stablo, ali medvjed nije odustajao…

Jedan umirovljenik iz Vratnika na Velebitu oporavlja se od teških ozljeda nakon što ga je u obližnjoj šumi, dok je šetao pse, napao medvjed.

Božo Nekić čudom je preživio napad divlje zvijeri koja se, tvrdi stvorila niotkud. Iako mu je medvjed odgrizao i prst život su mu kaže, spasila njegova dva psa .

“Čim zatvorim oči vraća mi se slika. Prošao mi je film kroz glavu kako ću biti u komadićima, ali sam bio priseban i pod od noge. Psi preda mnom i do prvih kuća, do rođaka”, kazao je Nekić.

Priča počinje kada je otišao prošetati šumom, kao bezbroj puta dotada. Nije bio daleko od kuće. Iza leđa mu se odjednom prolomila rika.

“Sjeo sam na jedan kamen, imam dva labradora i oni su legli svaki s jedne strane. Koliko sam ja izvadio mobitel iz ruksaka medvjed se raskrilio. Kad sam se digao, digao se na četiri noge i u tri skoka je on bio na meni. Imao sam neki štap, šta ću mu ja sa štapom. Kako je on mene zgrabio za štap i odgrizao mi palac oni su lajali. E kako su oni lajali i napadali na njega, on je pošao za njima”, prisjetio se Nekić.

Ali ubrzo je ponovno krenuo prema Nekiću, koji se pokušao popeti na stablo.

“Popeo sam se ja, možda visine metar, metar i pol gore i on je onda s kandžom pa mi je izvadio mišić na lijevoj nozi. Pa su se psi vratili u međuvremenu i napadali ga i onda se on pokupio i otišao”, rekao je Nekić.

Medvjed je, kaže, bio ogroman. Napominje da su u strahu velike oči, ali čini mu se da je imao 200 kila. Nakon napada nije ga preuzela panika.

“Skinuo sam košulju, podvezao, dobro stega nogu. Skinuo potkošulju, stegao ruku da mi ne krvari. Jer je kost bila vani. Bilo je ružno za vidjet, šikljala je krv pa sam to stegao”, kazao je.

Lovci objašnjavaju da je medvjed mogao napasti zbog straha, jer se i sam iznenadio kada je naišao na Nekića i pse.

Napasti može i medvjedica ako joj je u blizini mladunčad. U takvim slučajevima najbolje je skinuti komad odjeće i baciti ga. Medvjed će krenuti na odjeću, a to prilika za bijeg.

Božo je svjestan da je prošlu nedjelju dobio novu priliku.

“Drugi rođendan”, kazao je na kraju Božo Nekić.

Ida Balen

Više u VIDEOPRILOGU: