AKO ODBIJU - OSTAJU BEZ POSLA!

Jedna od najvećih svjetskih brodskih kompanija uvodi obavezno cijepljenje za pomorce!

Idi na originalni članak
Foto: Riportal

Do sada je postojala samo preporuka o cijepljenju, no oni koji nisu bili cijepljeni teško da su dobijali ugovore

Oglas

Jedna od najvećih svjetskih brodskih kompanija – Stena, uvela je obavezno cijepljenje za pomorce, pa se očekuje da će uskoro isto zahtijevati sve ostale kompanije.

Konkretno, to znači da se pomorci koji nisu cijepljeni neće moći nigdje ukrcati, odnosno, da ostaju bez posla, donosi Ida Balen za RTL.

Više u VIDEOPRILOGU:

“Uvijek postoji onaj mali broj ljudi koji će reć da je to ucjenjivanje, ali radi svih nas drugih koji jesmo i koji želimo se vratit u normalu, mislim da je to u redu”, rekao je pomorac Siniša Grk, koji je cijepljen s obije doze Pfizera zbog čega mu odluka kompanije ne predstavlja problem.

Preko jedne od najvećih hrvatskih agencija za zapošljavanje pomoraca na brodove Stene ukrcalo se više od 150 časnika.

“To je krenula sada Stena, ali i ostale kompanije, velike kompanije su to najavile, a ju pomorstvu je to tako”, komentirao je Roni Krmpotić, zamjenik direktora agencije za zapošljavanje pomoraca.

“Do sada je bilo strongly recommended, dakle, preporuka da se napravi, a sada nakon dostupnosti cjepiva, nakon što je cjepivo postalo dostupno, traže kao obavezno”, dodaje.

Iz Sindikata pomoraca kažu da je cijepljeno njih oko 50 posto. Točan broj ne znaju, jer mnogi se cijepe u inozemstvu.

“Mi kao sindikat možemo se isključivo zalagati za pravo pomorca da odluči da li se želi cijepit ili ne, ali nažalost, činjenica je da mu necijepljenost bitno otežava njegov život i njegovu karijeru. To je činjenica od koje ne može pobjeći, on nema posao za stalno, on ima posao od ugovora do ugovora i ukoliko netko odbije potpisat ugovor s njime iz bilo kojeg razloga pa tako i cjepiva, onda je pomorac u problemu”, objašnjava Neven Milan, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske.

Pomorci su i prije bili u posebnoj kategoriji. Recimo, moraju se cijepiti protiv žute groznice, a ovo bi, kažu, trebalo biti samo još jedno cjepivo na popisu obaveznih.

“Na kraju gledano svi bi se trebali cijepit da se opet vratimo, kao što sam rekao na ono staro, di ćemo se vraćat i odlazit na brod bez ikakvih problema”, smatra Siniša.

Iako su već ranije obavezno cijepljenje uvele i neke manje kompanije, oni koji se odbiju cijepiti, uskoro više uopće neće moći ploviti, donosi Ida Balen za RTL.

Exit mobile version