UDRUGA UZOR

Video | Jeste li na Korzu vidjeli 7 kartonskih ilustriranih ženskih likova? Bile su tu iz ozbiljnog razloga!

Foto: Facebook - Hrvoje Skočić/Riportal

Svaka je treća žena u nekom dijelu svog života pretrpjela fizičko, psihičko, seksualno ili ekonomsko nasilje. Poražavajući su to podaci na koje je Udruga za zaštitu obitelji Uzor iz Rijeke željela ukazati vođenom turom po Korzu u sklopu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Sedam kartonskih ilustriranih ženskih likova, svaki od njih predstavlja jednu ženu koja je doživjela obiteljsko nasilje, postavljenih na 7 točaka na Korzu. Krenula je tako “Mala tura velikih žena” od Jelačićevog do Jadranskog trga, kako bi svaka od njih ispričala svoju životnu priču.

Više u VIDEOPRILOGU:

Novinarka: MIRJANA MAROHNIĆ
Snimatelj: IGOR PAULIĆ
Montažer: DORIAN CAR FLAVIANO

“…kakvu pomoć su dobile, što su očekivale od društva, što mi kao organizacija civilnog društva možemo i činimo po tom pitanju kako bi im bili podrška i kako bi ih osnažili da izađu i da zapravo žive bez nasilja”, pita se Paula Bogović, predsjednica Udruge U.Z.O.R. Rijeka za Kanal Ri.

Velik je broj žena pretrpjelo ili trpi obiteljsko nasilje i važno je o toj temi razgovarati.

“Kako bi se sve one koje još nisu prijavile pa i ušle u tu neku statistiku imale hrabrosti i vidjele smisla u tome da se obrate da znaju da im netko može pomoći”, dodaje predsjednica Udruge U.Z.O.R. Rijeka.

Foto: Udruga UZOR

Pandemija koja nas je zatvorila u kuće a nekima donijela i gubitak posla donijela je i porast nasilja. Uz fizičko nasilje koje je najčešće tu je i psihičko koje je teško uočiti.

“Žene pate, to se skriva jer je to ubiti jedan tvoj neuspjeh, jedan neuspjeh žene u obiteljskom životu i treba bar 7 godina ili 10 dok ona to nekome ne prizna”, kaže Irene Gregorović Filipčić, bivša predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova PGŽ.

Tu je i ekonomsko nasilje, jer nezaposlena žena ovisi o svom partneru.

“Onda kad ga prijavi, ako su kazne novčane, ako su kazne zatvora – ona opet ostaje bez dohotka, bez izvora novca i tu je uvijek problem”, dodaje Irene Gregorović Filipčić.

U Savjetovalištu za žrtve obiteljskog nasilja U.Z.O.R. žene mogu potražiti pomoć i izlaz vezano za probleme u partnerskom odnosu pa do svih oblika nasilja i zlostavljanja.

“Samim time što bi rekla da ima više osoba koje traže pomoć i podršku bi rekla da se nešto mijenja jer to pokazuje i neko vjerovanje da zapravo ima nade i da zapravo postoji mogućnost da će nam neko pomoći i biti na našoj strani”, kaže Duška Car, psihologinja u Savjetovalištu za žrtve obiteljskog nasilja U.Z.O.R.

0800 333883 broj je telefona na koji se svaka žena koja trpi nasilje može javiti od 0 do 24 sata i potražiti pomoć, donosi Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari