TJEDAN GLAGOLJICE

Video | Jeste li znali da je Rijeka i grad glagoljice? Da, baš ovdje je 1530. Šimun Kožičić Benja osnovao glagoljsku tiskaru!

Foto: Pixell/Goran Kovacic

Kombinacija stare i najmodernije tehnologije pokazala se kao dobitna! Interes za radionice koje se organiziraju u Rijeci je ogroman

O Rijeci i njezinoj zanimljivoj povijesti zna se puno, ali nekako je u sjeni ostala činjenica da je ona grad glagoljice! Naime, baš je ondje 1530. godine Šimun Kožičić Benja osnovao glagoljsku tiskaru, donosi Maja Brkljača za RTL Vijesti. 

Kako bi popularizirali taj zanemareni dio kulturnoga naslijeđa i neke nove generacije naučili neobičnim slovima u Rijeci je počeo Tjedan glagoljice.

Više u VIDEOPRILOGU:

Na kulturno-turističkoj mapi Rijeka želi svoje mjesto

Kombinacija stare i najmodernije tehnologije pokazala se kao dobitna! Interes za radionice koje se organiziraju u Rijeci je ogroman. Škole su popunile sve termine, za građanstvo još ima nešto mjesta. Osim rada preše, bit će tu likovne radionice izrade slova, 3D tiskanje i predavanja.

“Mi radimo taj jedan interpretacijski centar tiskarstva i što naši sugrađani mogu vidjeti ovu starinsku prešu i djeca naučiti više o glagoljici, a za budućnost, ono što razmišljamo da ćemo ovaj Interpretacijski centar tiskarstva preseliti u našu novu modernu gradsku knjižnicu”, objašnjava Sandra Krpan, zamjenica gradonačelnika Rijeke

Koja se gradi. Bit će najmodernija u zemlji, a u njoj će se njegovati i tradicija. “Djeca rade nekakav svoj fanzin koji rade u najsuvremenijim internet alatima i onda im kažete sada ćemo naslovnicu ili korice tog fanzina otisnuti na staroj presi, ja mislim da bolje iskustvo ne može biti za djecu”, kaže Niko Cvjetković, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka

Cilj je Rijeku uključiti u akciju Vijeća Europe koje priprema Ćirilometodsku kulturnu rutu.

“Znači omogućiti ljudima dostup i uvid u sve točke gdje se ima nešto vidjeti o glagoljici”, rekoa je Srećko Jelušić, član Udruge Typeflow.

Na toj kulturno-turističkoj mapi Rijeka želi svoje mjesto, donosi Maja Brkljača za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari