KAŠTEL ZRINSKIH U BRODU NA KUPI

Video |Kakav postav u Gorskom Kotaru! Ženka i mladunče risa, minerali, ledenjačka morena, huk vjetra i šum vode…

Idi na originalni članak

U Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi “Divljina s pogledom na more” otkriva sve tajne goranskih šuma

Oglas

Uz sve prirodne adute koje Gorski kotar nudi turistima, Brod na Kupi ima još jednu atrakciju. U tamošnjem Kaštelu Zrinskih novi je, stalni postav sa stotinama eksponata. Ime mu je “Divljina s pogledom na more”, a otkriva sve tajne goranskih šuma i suživota čovjeka i prirode.

Vrijedi milijune kuna, a detalje za RTL Danas otkriva Maja Brkljača.

Više u VIDEOPRILOGU:

Ovo su šumski vladari Gorskog kotara: Ženka risa i mladunče, vuk i medvjed divlje su zvijeri koje su nadohvat ruke. Ali to je tek dio zanimljivog društva objašnjava kustos botaničar Boštjan Surina:

“Imamo šumsku sovu, jastreba, malu ušaru, imamo veliku ušaru, zapravo skoro sve kune, jazavac, tvor, kuna bjelica…”

Svaki kat kaštela u Brodu na Kupi otkriva prirodu, od špilja i njihova mraka, preko rijeke Kupe i šumskih zajednica, do planina i neba.

“Više od 500 eksponata koji obuhvaćaju biljne vrste, životinjske, gljive, fosile, stijene, minerale, posjetitelji mogu iskusiti kako se to brzo mijenja vrijeme u planinama, možemo iskusiti vegetacijski fenomen naših visokih ponikvi, možemo se prošetati kroz uski rudnik vidjeti kakve to sve minerale i rudače možemo naći u Gorskom kotaru”, kaže Željka Modrić Surina, ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Rijeka.

Na drugom katu, u stvarnosti visoko u planinama, sve su tajne nastanka goranskog reljefa, opisuje kustosica za geološke zbirke Nadia Dunato Pejnović:

“Imamo geološki stup koji objašnjava samu podlogu terena, ono što sve možemo vidjeti. Imamo ledenjački morenu kao jedan prikaz utjecaja ledenjaka na ovaj jedan reljef i imamo tijek vode u kršu.”

Tu se bude sva čula. Čuje se pjev ptica, huk vjetra i šum vode. Izlošci su interaktivni, stijena za penjanje na vrhu skriva vitrine sa šumskim tajnama. Vjetar je to u leđa zahuktalom goranskom turizmu. Rekordnu 2019. su dostigli, a u kolovozu je čak premašili za 10 posto.

Petar Hrg, direktor Turističke zajednice Gorskog kotara:

“Jedna predivna priča koja će biti izuzetno važna za razvoj cjelogodišnjeg turizma na području Gorskog kotara“.”

Primorsko-goranska županija, uz ostale je, u uređenje Kaštela i ovaj postav uložila 15 milijuna kuna. Jedna je to od osam uređenih točaka kulturno-turističke rute “Putovima Frankopana”, koje su gostima hit županije, donose RTL Vijesti.

Exit mobile version