KAŠTEL ZRINSKIH U BRODU NA KUPI

Video | Kakav postav u Gorskom Kotaru! Ženka i mladunče risa, minerali, ledenjačka morena, huk vjetra i šum vode…

U Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi “Divljina s pogledom na more” otkriva sve tajne goranskih šuma

Uz sve prirodne adute koje Gorski kotar nudi turistima, Brod na Kupi ima još jednu atrakciju. U tamošnjem Kaštelu Zrinskih novi je, stalni postav sa stotinama eksponata. Ime mu je “Divljina s pogledom na more”, a otkriva sve tajne goranskih šuma i suživota čovjeka i prirode.

Vrijedi milijune kuna, a detalje za RTL Danas otkriva Maja Brkljača.

Više u VIDEOPRILOGU:

Ovo su šumski vladari Gorskog kotara: Ženka risa i mladunče, vuk i medvjed divlje su zvijeri koje su nadohvat ruke. Ali to je tek dio zanimljivog društva objašnjava kustos botaničar Boštjan Surina:

“Imamo šumsku sovu, jastreba, malu ušaru, imamo veliku ušaru, zapravo skoro sve kune, jazavac, tvor, kuna bjelica…”

Svaki kat kaštela u Brodu na Kupi otkriva prirodu, od špilja i njihova mraka, preko rijeke Kupe i šumskih zajednica, do planina i neba.

“Više od 500 eksponata koji obuhvaćaju biljne vrste, životinjske, gljive, fosile, stijene, minerale, posjetitelji mogu iskusiti kako se to brzo mijenja vrijeme u planinama, možemo iskusiti vegetacijski fenomen naših visokih ponikvi, možemo se prošetati kroz uski rudnik vidjeti kakve to sve minerale i rudače možemo naći u Gorskom kotaru”, kaže Željka Modrić Surina, ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Rijeka.

Na drugom katu, u stvarnosti visoko u planinama, sve su tajne nastanka goranskog reljefa, opisuje kustosica za geološke zbirke Nadia Dunato Pejnović:

“Imamo geološki stup koji objašnjava samu podlogu terena, ono što sve možemo vidjeti. Imamo ledenjački morenu kao jedan prikaz utjecaja ledenjaka na ovaj jedan reljef i imamo tijek vode u kršu.”

Tu se bude sva čula. Čuje se pjev ptica, huk vjetra i šum vode. Izlošci su interaktivni, stijena za penjanje na vrhu skriva vitrine sa šumskim tajnama. Vjetar je to u leđa zahuktalom goranskom turizmu. Rekordnu 2019. su dostigli, a u kolovozu je čak premašili za 10 posto.

Petar Hrg, direktor Turističke zajednice Gorskog kotara:

“Jedna predivna priča koja će biti izuzetno važna za razvoj cjelogodišnjeg turizma na području Gorskog kotara“.”

Primorsko-goranska županija, uz ostale je, u uređenje Kaštela i ovaj postav uložila 15 milijuna kuna. Jedna je to od osam uređenih točaka kulturno-turističke rute “Putovima Frankopana”, koje su gostima hit županije, donose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari