Kamere u Rijeci, od danas kazne! “Pa nisam nasred ceste, čeka me žena tu, kupila na pijaci, eto!”

Nemate se više gdje sakriti! Kamere na riječkim ulicama snimaju i najmanji prekršaj pa ga evidentiraju

Odzvonilo je zaustavljanju na autobusnim stanicama, mjestima za dostavu ili u krajnjem prometnom traku dok suvozač samo skokne na koju minutu nešto obaviti.

Nesavjesni vozači u Rijeci od danas će skupo plaćati svoju komociju i nonšalanciju!

Sve snimaju nove kamere i sustav vrijedan 200 tisuća kuna. Big Brother slike prekršaja šalje prometnom redarstavu, a ono prosljeđuje kazne na vašu kućnu adresu.

Gotovo da nema vozača u Rijeci koji ovdje nije stao barem jedan put. Rub autobusne stanice predviđen za dostavu praktičan je za brzinsko parkiranje. Od danas za to, na kućnu adresu stiže kazna!

Rotirajuće kamere pokrivaju pet najkritičnijih točaka na kojima se radi najviše prekršaja.

“Sustav evidentira slučaj nepropisnog parkiranja i dostavlja fotografije elektronskim prijenosom na računalo prometnog redara. Prometni redar utvrđuje da li nešto je prekršaj ili nije. Nakon verifikacije se na kućnu adresu vlasniku vozila šalje obavijest o počinjenom prekršaju uz obrazac za zahtjevom za dostavu podataka o počinitelju prekršaja”, rekao nam je Marko Drpić, voditelj Direkcije za prometno redarstvo.

Tko ne dostavi ispunjen obrazac plaća kaznu 2000 kuna, a sklopljen sporazum gradskog prometnog redarstva s MUP-om garancija je da će se doći do vlasnika vozila. Kamere bilježe sve, registraciju, trajanje parkiranja, a snimke se mogu dobiti na uvid. Ljudi parkiraju gdje i kako stignu jer mjesta kronično nedostaje.

“Grad je izdao preko 200 dozvola za taksi vozila, a osigurao je, slovom i brojkom, izrijekom 17 taksi stajališta, mjesta za taksi vozila”, naglasio je Zdravko Gačinović iz Rijeke.

U dva mjeseca, 14 prometnih redara ispisalo je 900 kazni, dok su nove kamere u samo 11 probnih dana utvrdile 2000 prekršaja.
Maja Brkljača

Više u VIDEOPRILOGU: