KBC Rijeka uskoro u novom ruhu: S 50 milijuna kn iz EU fondova kreće modernizacija bolnice

U riječkom KBC-u ulaže se pedeset milijuna kuna s kojima će se urediti nove dnevne bolnice i kirurgije

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Temperatura na neurologiji – plus 30. Klime nema, mini sobe su nakrcane. Dvojac koji je sinoć stigao na odjel kaže da su ovo nehumani uvjeti.

“Ovaj odjel je stravičan, ovo zapravo nije, ovo je iz srednjeg vijeka ili ne znam kak bi rekao uređenje, jer tu je stalno vruće“, kaže pacijent Ivan Tonković.

Neugodno iznenađen bio je i pacijent Nedjeljko Vukšić.

“Noć…pakao, vrućina nemoguća, praktički ono san gol, šta bi se reklo, neizdrživo je, jedino ćemo donest ventilator od kuće pa da malo ublaži“.

Neće biti prvi na odjelu. Dobra je vijest da se kat iznad njih konačno sređuje. Bit će tu jedna od 12 dnevnih bolnica i kirurgija KBC-a u koje se investira 50 milijuna kuna.

“Sigurno da su pacijenti koji leže u dnevnim bolnicama za sustav jeftiniji vjerojatno za nekih 10 do 20 posto. Najskuplje je to dugo ležanje koje se zna ponekad protegnuti na nekoliko tjedana, evo kažem mi smo uspjeli dijelom skratiti boravak na 6 dana što je ispod hrvatskog prosjeka, ali mislim da sa daljnjim razvojem dnevnih bolnica to može doći i na pet što je nekakav europski standard“, ističe Davor Štimac, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Rijeka.

Lani je samo kroz dnevne bolnice prošlo 70 tisuća pacijenata. Do kraja ove godine brojka će skočiti na 85 tisuća, a kada zažive nove dnevne bolnice do siječnja 2019.-e bit će ih više od 100 tisuća.

“Jasno prije svega da je to dobrobit za samog pacijenta koji znači u jednom danu može osigurati dijagnostiku i terapiju, nakon toga znači može boraviti u svom domu“, rekla je Nives Jonjić, voditeljica projekta.

Što pacijentima, bar onima koji leže u ovakvim uvjetima, itekako puno znači. Ipak, nije sve crno.

“Osoblje je fino, tu nema šta se prigovorit, osoblje, barem za sada je bilo sve perfektno“, rekao je pacijent Tonković.

To je najvažnije jer će se pacijenti načekati da barem pristojni, ako ne perfektni budu i bolnički uvjeti.

Maja Brkljača

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari