Kolodvor u Rijeci ruglo je grada, ali iz HŽ-a su potvrdili: ‘Krećemo u obnovu’

Idi na originalni članak
Foto: RTL/Pixsell

Rok za izvođenje radova je godina dana, a njihova vrijednost gotovo 20 milijuna kuna

Oglas

Devastiran i zapušten željeznički kolodvor u Rijeci nije obnavljan desetljećima osim popravka krova i nadstrešnica te je postao ruglo grada. Čeka obnovu koju je HŽ Infrastruktura konačno najavila. Potpisan je ugovor s dvjema tvrtkama koje će izvoditi radove.

Više u VIDEOPRILOGU:

Tko čeka, taj dočeka. Zgrada riječkog željezničkog kolodvora stara 130 godina konačno će u obnovu. Ako se pita putnike, čekalo se predugo.

“Zgrada je oronula, definitivno se treba naći nešto, srediti, urediti da bi to ličilo na nešto, a mi smo kao grad kulture”, rekla je Doris Buterin iz Rijeke.

Čučavci, narkomanske igle i noćne provale: Željeznički kolodvor buduće prijestolnice kulture pravo je ruglo

I samo letimičan pogled na zdanje potvrđuje izrečeno. Išarano pročelje, stolarija u raspadu, peron kao da je odavno napušten, žice strše iz popucalih zidova, putokazi se raspadaju.

Konačno se kreće u obnovu

“Kolodvor je u derutnom, užasnom stanju po meni, jedan od najgorih na kojima sam bio nažalost”, rekao je Luka Peranić iz Rijeke.

HŽ Infrastruktura konačno kreće u obnovu. Za RTL potvrđuju da će to biti tijekom veljače.

“Radovi uključuju sanaciju pročelja zgrade, prostora za prijam i otpremu putnika, službenih prostora prometnog osoblja, sanitarnog čvora za putnike i klimatizaciju. Proveden je javni natječaj za zakup poslovnih prostora u Kolodvoru za uslužne/ugostiteljske djelatnosti”, rekli su iz HŽ Infrastrukture.

Rok za izvođenje radova je godina dana, a njihova vrijednost gotovo 20 milijuna kuna.

“HŽ je svjestan da obnova pročelja ne znači samo sanaciju žbuke ili oštećenja na žbuki nego i sanaciju svih arhitektonskih dekorativnih elemenata, tako da u tom smislu je napravljen projekt građevinske sanacije, restauratorske obnove i zapravo zamjene stolarije”, rekla je pročelnica Konzervatorskog odjela Rijeka Biserka Dumbović Bilušić.

Pa će nekad čuveni, a danas derutni riječki kolodvor nakon 130 godina konačno dobiti novo ruho.
Maja Brkljača

Exit mobile version