U RIJEČKOM MUZEJU

Konačno u riječkom muzeju! Ekskluzivna izložba ”Nepoznati Klimt” uskoro spremna za posjetitelje

U Rijeci se priprema spektakularna izložba! Publici donosi rane radove Gustava Klimta kao i djela njegovog mlađeg brata Ernsta te školskog kolege Frantza Matscha.

Slike koje su dulje od 130 godina krasile riječku kazališnu zgradu, oštećene su, pa skinute, godinu i pol restaurirane i danas konačno dopremljene u novi Muzej Grada Rijeke. Osigurane su na višemilijunski iznos, a njihov dolazak pratila je Maja Brkljača.

Konačno u riječkom muzeju! 50 ljudi već godinu i pol dana priprema ekskluzivnu izložbu ”Nepoznati Klimt”. Bit će to dojmljiv i neobičan postav kakav priliči Europskoj prijestolnici kulture.

”Imamo jako mnogo multimedije koja će doprinijeti tom posebnom doživljaju, opet naš dizajner se nastojao fokusirati na taj kazališni ambijent iz kojeg su slike i dospjele ovdje”, rekla je Deborah Pustišek Antić, autorica izložbe.

I to iz riječke kazališne zgrade. Tamo su postavljene davne 1885., a ovo im je drugo restauriranje. Bile su na stropu, a samim time na udaru vode, topline reflektora i prašine. Na rubovima su imale i rupe od čavala kojima su zakucane na zid.

”Nakon čišćenja sanirali oštećenja, onda smo je dublirali na nova platna, izradili smo za njih nove tanke podokvire na koje smo ih napeli i nakon toga smo izvršili retuš”, kazao je Slobodan Radić iz Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Izlaže se devet slika braće Klimt i Franza Matcha, od svakog autora po tri. Najvrijednije su one Gustava Klimta, opus koji je i među strukom slabo poznat. Umjetnička vrijednost im je neprocjenjiva, a osigurane su na visok iznos. Svaka njegova na gotovo milijun kuna. S ostalima, još i više.

”Oko pet milijuna kuna i to u transportu, za vrijeme trajanja izložbe, od požara, krađe i drugih mogućih šteta, prema tome mislim da smo zaista sve učinili što smo trebali i mogli”, rekao je ravnatelj Muzeja Grada Rijeke Ervin Dubrobić.

Postavljanje slika počinje sutra, umjesto otvorenja 20. travnja čeka se ukidanje lockdowna. Tada će ljubitelji vrhunske umjetnosti doći na svoje. Slike će biti izložene šest mjeseci nakon čega se vraćaju doma- u riječki HNK.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views